Házi kenyér

Hozzávalók

    az öregtésztához:

  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 5 g élesztő
  • 2 dl langyos víz
  • a tésztához

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 5 dkg joghurt vagy tejföl
  • 2 dl langyos főtt burgonyalé
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 evőkanál étolaj
  • 2 kiskanál

Elkészítés

  1. Előző este elkészítjük az öregtésztát. A hozzávalókat összekeverjük, lefedjük, és éjszakára állni hagyjuk. (Nem kell a hűtőbe tenni.)
  2. Másnap az öregtésztát a langyos burgonyalével elkeverjük. Hozzáadjuk a liszteket, joghurtot, élesztőt és a cukrot. Kézzel, vagy géppel jól kidagasztjuk. A végén beletesszük a sót és az olajat is, mellyel még egyszer jól átdagasztjuk.
  3. Lefedve duplájára kelesztjük, majd lisztezett munkafelületen tetszés szerintire formázzuk. (vekni, cipó)
  4. A jénaiba sütőpapírt teszünk. Belehelyezzük a tésztát, és kb. 1 órát újra kelesztjük.
  5. A tészta tetejét rétesliszttel meghintjük és tetszés szerint bevágjuk. Vízzel megspricceljük a kenyér és a jénai tetejét is. Lefedve, 240 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 25-30 percig sütjük, majd a hőfokot visszavesszük 180 fokra, és tovább sütjük kb. 20-25 percig.
  6. Ha a kenyér szép pirosra sült kivesszük, rácsra tesszük, és vízzel újra megspricceljük.