Házi kenyér
Hozzávalók
az öregtésztához:
-
10
dkg
finomliszt
-
10
dkg
rétesliszt
-
5
g
élesztő
-
2
dl
langyos víz
a tésztához
-
40
dkg
finomliszt
-
10
dkg
rétesliszt
-
5
dkg
joghurt vagy tejföl
-
2
dl
langyos főtt burgonyalé
-
1
dkg
élesztő
-
1
kiskanál
cukor
-
1
evőkanál
étolaj
-
2
kiskanál
só
Elkészítés
-
Előző este elkészítjük az öregtésztát. A hozzávalókat összekeverjük, lefedjük, és éjszakára állni hagyjuk. (Nem kell a hűtőbe tenni.)
-
Másnap az öregtésztát a langyos burgonyalével elkeverjük. Hozzáadjuk a liszteket, joghurtot, élesztőt és a cukrot. Kézzel, vagy géppel jól kidagasztjuk. A végén beletesszük a sót és az olajat is, mellyel még egyszer jól átdagasztjuk.
-
Lefedve duplájára kelesztjük, majd lisztezett munkafelületen tetszés szerintire formázzuk. (vekni, cipó)
-
A jénaiba sütőpapírt teszünk. Belehelyezzük a tésztát, és kb. 1 órát újra kelesztjük.
-
A tészta tetejét rétesliszttel meghintjük és tetszés szerint bevágjuk. Vízzel megspricceljük a kenyér és a jénai tetejét is. Lefedve, 240 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 25-30 percig sütjük, majd a hőfokot visszavesszük 180 fokra, és tovább sütjük kb. 20-25 percig.
-
Ha a kenyér szép pirosra sült kivesszük, rácsra tesszük, és vízzel újra megspricceljük.