Házi kenyér 2.
Hozzávalók
az öregtésztához:
-
2
dl
langyos víz
-
5
g
élesztő
-
20
dkg
kenyérliszt
(BL80)
a tésztához:
-
kb. 2
dl
langyos víz
-
10
g
élesztő
-
50
ml
aludttej vagy joghurt
-
40
dkg
finomliszt
(BL55)
-
10
dkg
rétesliszt
(BFF55)
-
1
teáskanál
cukor
-
2
teáskanál
só
-
1/2
teáskanál
őrölt kömény
(elhagyható)
-
1
evőkanál
olaj
Elkészítés
-
Előző este elkészítjük az öregtésztát. A hozzávalókat fakanállal összekeverjük, és folpackkal lefedve, szobahőmérsékleten hagyjuk reggelig.
-
Másnap az öregtésztát a keverőtálba tesszük hozzáadjuk a vizet, joghurtot/aludttejet, élesztőt, cukrot, a kétféle lisztet, valamint a sót és olajat.
-
Gépi vagy kézi dagasztás után, 10 percet pihentetjük, majd a tésztát kézzel átgyúrjuk. 1 órát letakarva kelesztjük.
-
Ha a tészta megkelt, veknivé vagy cipóvá formázzuk, és kacsasütő jénaiba téve (8 l-es), újból kb. 30-45 percet kelesztjük (A kelesztés időtartama függ a liszt minőségétől, valamint a külső hőmérséklettől)
-
Az újra megkelt tésztát pengével tetszőlegesen bevágjuk, A kenyér, valamint a jénai tetejét vízzel lepermetezzük.
-
250 fokra előmelegített sütőben 25 percig, majd 200 fokra visszavett sütőben újabb 20 percig sütjük. Ekkor a jénai fedelét levesszük, és 10 percet fedő nélkül sütjük.
-
Kivéve a sütőből újból lepermetezzük vízzel, hogy cserepesedjen. Végül rácson hagyjuk kihülni.