Házi kenyér 2.

Hozzávalók

0/12Hozzávalók
    az öregtésztához:
  • a tésztához:

Elkészítés

0/7Utasítások
  • Előző este elkészítjük az öregtésztát. A hozzávalókat fakanállal összekeverjük, és folpackkal lefedve, szobahőmérsékleten hagyjuk reggelig.
  • Másnap az öregtésztát a keverőtálba tesszük hozzáadjuk a vizet, joghurtot/aludttejet, élesztőt, cukrot, a kétféle lisztet, valamint a sót és olajat.
  • Gépi vagy kézi dagasztás után, 10 percet pihentetjük, majd a tésztát kézzel átgyúrjuk. 1 órát letakarva kelesztjük.
  • Ha a tészta megkelt, veknivé vagy cipóvá formázzuk, és kacsasütő jénaiba téve (8 l-es), újból kb. 30-45 percet kelesztjük (A kelesztés időtartama függ a liszt minőségétől, valamint a külső hőmérséklettől)
  • Az újra megkelt tésztát pengével tetszőlegesen bevágjuk, A kenyér valamint a jénai tetejét vízzel lepermetezzük.
  • 250 fokra előmelegített sütőben 25 percig, majd 200 fokra visszavett sütőben újabb 20 percig sütjük. Ekkor a jénai fedelét levesszük, és 10 percet fedő nélkül sütjük.
  • Kivéve a sütőből újból lepermetezzük vízzel, hogy cserepesedjen. Végül rácson hagyjuk kihülni.
Mennyiség: 1 személyre