Házi fehérkenyér

Hozzávalók

    az öregtésztához (előtésztához):

  • 10 dkg finomliszt (BL55)
  • 10 dkg rétesliszt (BFF55)
  • 2 dl langyos víz
  • 5 g friss élesztő
  • a tésztához:

  • 20 dkg finomliszt (BL55)
  • 20 dkg rétesliszt (BFF55)
  • 10 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 2 dl langyos víz
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál natúr joghurt (legjobb a görög)
  • 2 kiskanál
  • 2 evőkanál burgonyapehely (bio- vagy natura boltokban mindig kapható)
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 evőkanál sikér (elhagyható)
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény (elhagyható)
  • az előző napi öregtészta

Elkészítés

  1. Előző nap este összeállítjuk az öregtésztát. A hozzávalókat elkeverjük, A tál tetejét folpackkal lezárjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk másnap reggelig, míg hozzáfogunk a kenyér elkészítéséhez.
  2. Másnap a 2 dl langyos vízzel összekeverjük az előtésztát. Utána a többi hozzávalóval sima tésztává jól kidagasztjuk. A vége felé beletesszük a sót és az olajat. (A dagasztást végezhetjük géppel vagy kézzel is.) Letakarva a duplájára kelesztjük.
  3. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és az ujjunkkal óvatosan, téglalap alakúra széthúzzuk, nyomkodjuk. Ezután formázzuk: a két oldalát egymásra hajtjuk. A tészta csúcsát felül háromszögre hajtjuk, és elkezdjük lefelé visszahajtogatni. A hajtogatásokat mindig nyomjuk szorosan le.
  4. A 8 literes jénai tetejébe (a kevésbé mély tál) sütőpapírt teszünk, belehelyezzük a megformázott kenyeret (a tészta vége alulra kerüljön), és lefedjük a jénai magasabb részével. Így letakarva hagyjuk ismét a duplájára kelni. Ha megkelt a kenyér, pengével bevágjuk, és fedő alatt, kb. egy negyedórát ismét kelesztjük.
  5. Ha már szépen szétnyíltak a bevágások, a jénai fedelét és a kenyeret is vízzel lespricceljük. 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40-45 percig sütjük. (A sütési idő mindig a saját sütőnktől függ.) Ekkor a fedelét óvatosan leemeljük, és a kívánt szín eléréséig tovább sütjük.
  6. Ha megsült a kenyér, kivesszük a jénaiból, rácsra tesszük, és újból megspricceljük hideg vízzel.