Házi fehérkenyér
Hozzávalók
az öregtésztához (előtésztához):
-
10
dkg
finomliszt
(BL55)
-
10
dkg
rétesliszt
(BFF55)
-
2
dl
langyos víz
-
5
g
friss élesztő
a tésztához:
-
20
dkg
finomliszt
(BL55)
-
20
dkg
rétesliszt
(BFF55)
-
10
dkg
kenyérliszt
(BL80)
-
2
dl
langyos víz
-
1
evőkanál
olaj
-
2
evőkanál
natúr joghurt
(legjobb a görög)
-
2
kiskanál
só
-
2
evőkanál
burgonyapehely
(bio- vagy natura boltokban mindig kapható)
-
1
dkg
friss élesztő
-
1
kiskanál
cukor
-
1
evőkanál
sikér
(elhagyható)
-
1
mokkáskanál
őrölt kömény
(elhagyható)
-
az előző napi öregtészta
Elkészítés
-
Előző nap este összeállítjuk az öregtésztát. A hozzávalókat elkeverjük, A tál tetejét folpackkal lezárjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk másnap reggelig, míg hozzáfogunk a kenyér elkészítéséhez.
-
Másnap a 2 dl langyos vízzel összekeverjük az előtésztát. Utána a többi hozzávalóval sima tésztává jól kidagasztjuk. A vége felé beletesszük a sót és az olajat. (A dagasztást végezhetjük géppel vagy kézzel is.) Letakarva a duplájára kelesztjük.
-
Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és az ujjunkkal óvatosan, téglalap alakúra széthúzzuk, nyomkodjuk. Ezután formázzuk: a két oldalát egymásra hajtjuk. A tészta csúcsát felül háromszögre hajtjuk, és elkezdjük lefelé visszahajtogatni. A hajtogatásokat mindig nyomjuk szorosan le.
-
A 8 literes jénai tetejébe (a kevésbé mély tál) sütőpapírt teszünk, belehelyezzük a megformázott kenyeret (a tészta vége alulra kerüljön), és lefedjük a jénai magasabb részével. Így letakarva hagyjuk ismét a duplájára kelni. Ha megkelt a kenyér, pengével bevágjuk, és fedő alatt, kb. egy negyedórát ismét kelesztjük.
-
Ha már szépen szétnyíltak a bevágások, a jénai fedelét és a kenyeret is vízzel lespricceljük. 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40-45 percig sütjük. (A sütési idő mindig a saját sütőnktől függ.) Ekkor a fedelét óvatosan leemeljük, és a kívánt szín eléréséig tovább sütjük.
-
Ha megsült a kenyér, kivesszük a jénaiból, rácsra tesszük, és újból megspricceljük hideg vízzel.