Házi fehérkenyér

Hozzávalók

0/17Hozzávalók
    az öregtésztához (előtésztához):
  • a tésztához:

Elkészítés

0/6Utasítások
  • Előző nap este összeállítjuk az öregtésztát. A hozzávalókat elkeverjük, A tál tetejét folpackkal lezárjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk másnap reggelig, míg hozzáfogunk a kenyér elkészítéséhez.
  • Másnap a 2 dl langyos vízzel összekeverjük az előtésztát. Utána a többi hozzávalóval sima tésztává jól kidagasztjuk. A vége felé beletesszük a sót és az olajat. (A dagasztást végezhetjük géppel vagy kézzel is.) Letakarva a duplájára kelesztjük.
  • Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és az ujjunkkal óvatosan, téglalap alakúra széthúzzuk, nyomkodjuk. Ezután formázzuk: a két oldalát egymásra hajtjuk. A tészta csúcsát felül háromszögre hajtjuk, és elkezdjük lefelé visszahajtogatni. A hajtogatásokat mindig nyomjuk szorosan le.
  • A 8 literes jénai tetejébe (a kevésbé mély tál) sütőpapírt teszünk, belehelyezzük a megformázott kenyeret (a tészta vége alulra kerüljön), és lefedjük a jénai magasabb részével. Így letakarva hagyjuk ismét a duplájára kelni. Ha megkelt a kenyér, pengével bevágjuk, és fedő alatt, kb. egy negyedórát ismét kelesztjük.
  • Ha már szépen szétnyíltak a bevágások, a jénai fedelét és a kenyeret is vízzel lespricceljük. 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40-45 percig sütjük. (A sütési idő mindig a saját sütőnktől függ.) Ekkor a fedelét óvatosan leemeljük, és a kívánt szín eléréséig tovább sütjük.
  • Ha megsült a kenyér, kivesszük a jénaiból, rácsra tesszük, és újból megspricceljük hideg vízzel.
Mennyiség: 1 személyre