Hamburger

Hozzávalók

  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 db tojás
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 15 g zsemlemorzsa
  • 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
  • őrölt bors
  • kevés olaj
  • lapkasajt
  • a zsemlébe:

  • paradicsom, uborka, fejes- vagy jégsaláta, lila hagyma
  • ketchup, mustár, majonéz

Elkészítés

  1. A darált húst, tojást, lereszelt vöröshagymát, zsemlemorzsát, szódabikarbonát és a fűszereket jól összegyúrjuk. Négy egyenlő súlyú gombócra osztjuk, melyet egyenként folpack fólia közé teszünk, és ellapogatunk. Felhasználásig - fóliástól - a hűtőbe tesszük.
  2. Sütés előtt a fóliából kibontjuk, tetejét megkenjük olajjal, és közepes hőfokon teflon- vagy kerámia serpenyőben - az olajos felével lefelé - sütni kezdjük. 4 perc után a tetejét szintén megkenjük olajjal, és megfordítjuk.
  3. Ismét 4 percig sütjük, majd újabb fordítás, és mindkét oldalán még 3-3 percet sütjük. Az utolsó 1 percre mindegyik pogácsa tetejére tegyünk 1-1 szelet lapkasajtot.
  4. A félbevágott hamburgerzsemléket (ld. hamburger zsemle 2.) kissé megpirítjuk, megpakoljuk a zöldségekkel, valamint a szószokkal, és belehelyezzük a sajtos húspogácsát.