Hamburger
Hozzávalók
-
50
dkg
darált marhahús
-
1
db
tojás
-
1 kisebb
fej
vöröshagyma
-
15
g
zsemlemorzsa
-
1/2
mokkáskanál
szódabikarbóna
-
só
-
őrölt bors
-
kevés olaj
-
lapkasajt
a zsemlébe:
-
paradicsom, uborka, fejes- vagy jégsaláta, lila hagyma
-
ketchup, mustár, majonéz
Elkészítés
-
A darált húst, tojást, lereszelt vöröshagymát, zsemlemorzsát, szódabikarbonát és a fűszereket jól összegyúrjuk. Négy egyenlő súlyú gombócra osztjuk, melyet egyenként folpack fólia közé teszünk, és ellapogatunk. Felhasználásig - fóliástól - a hűtőbe tesszük.
-
Sütés előtt a fóliából kibontjuk, tetejét megkenjük olajjal, és közepes hőfokon teflon- vagy kerámia serpenyőben - az olajos felével lefelé - sütni kezdjük. 4 perc után a tetejét szintén megkenjük olajjal, és megfordítjuk.
-
Ismét 4 percig sütjük, majd újabb fordítás, és mindkét oldalán még 3-3 percet sütjük. Az utolsó 1 percre mindegyik pogácsa tetejére tegyünk 1-1 szelet lapkasajtot.
-
A félbevágott hamburgerzsemléket (ld. hamburger zsemle 2.) kissé megpirítjuk, megpakoljuk a zöldségekkel, valamint a szószokkal, és belehelyezzük a sajtos húspogácsát.