Graham lisztes kenyér

Graham lisztes kenyér

Hozzávalók

0/7Hozzávalók

Elkészítés

0/5Utasítások
  • Kimérjük a 40+10 dkg lisztet, majd átszitáljuk, és 30 fokos sütőben előmelegítjük. A 3 dl langyos víz felét a kelesztő tálba öntjük, és hozzáadjuk a barna nádcukrot, valamint 3 evőkanál előmelegített lisztet és a hozzákevert instant élesztőt, majd az egészet alaposan összekeverjük.
  • A kelesztő tálat lefedve 15-20 perc alatt kovászt készítünk. Amíg kel a kovász, a maradék langyos vízben feloldjuk a sót, és többször átkevergetjük az előmelegített lisztet. Amikor elkészül a kovász, hozzáadjuk a maradék lisztet, a sós vizet, valamint az olíva olajat és jól összegyúrjuk a kenyértésztát.
  • A tésztát alaposan kidagasztjuk úgy, hogyha még szükséges lisztet vagy langyos vizet adunk hozzá. Ezután a kenyértésztát 30 fokos sütőben, a kelesztő tálban egy órát kelesztjük. Egy óra elteltével a tésztát ismételten átgyúrjuk, majd formázzuk és sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük.
  • Éles késsel a kenyértészta tetején 3-4 bevágást ejtünk, majd a jénai tetejét rátéve ismét 30 fokos sütőben kelesztjük 40-50 percig, amíg szépen megkel a tészta. A megkelt a kenyértésztát vizes ecsettel átkenjük, és lefedve 240 fokra előmelegített sütőbe tesszük 45-50 percre.
  • Ha a sütés vége előtt 10 perccel levesszük a jénai fedelét, és úgy sütjük tovább a kenyeret, akkor vastagabb lesz a héja. Akkor jó a kenyerünk, amikor már szépen megpirult. Mivel minden sütő más, ezért a sütési hőfok lehet magasabb, vagy alacsonyabb. A megsült kenyeret kivesszük a sütőből, és vizes ecsettel a tetejét megkenjük. A kenyeret ezután rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.
Mennyiség: 1 személyre