Gombaleves

Hozzávalók

  • 50 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db zellergumó (kicsi)
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyemlevél
  • 1 csokor zellerzöld
  • olaj vagy zsír
  • liszt
  • őrölt bors
  • pirospaprika
  • húsleveskocka vagy Vegeta

Elkészítés

  1. A hagymát apróra vágva a zsíron (olajon) megdinszteljük, ha már aranyszínű rátesszük a kockára vágott zöldségeket, a felszeletelt gombát és az egész zöldpaprikát. Megsózzuk és borsozzuk, majd nagyon kevés vizet aláöntve pároljuk. (Ha a víz elpárolog folyamatosan pótoljuk, de nem biztos, hogy kell, mert a gomba elég sok vizet ereszt.)
  2. Amikor majdnem puha a zöldség, kb. 1 evőkanál liszttel megszórjuk és kicsit pirítjuk. A lábost a tűzről félrehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával és felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Ha újra felforrt, beletesszük a zeller- és petrezselyemzöldet, valamint a leveskockát vagy Vegetát.
  3. A tüzet kisebbre vesszük és belefőzzük a levesbetétet. (Ez lehet 1 tojásból készült galuska, csipetke, vagy száraztészta.) Ha a tészta megfőtt a leves is kész. Aki szereti tálaláskor tejfölt is tehet bele.