Gombaleves
Hozzávalók
-
50
dkg
gomba
-
1
fej
vöröshagyma
-
2
db
sárgarépa
-
1
db
fehérrépa
-
1
db
zellergumó
(kicsi)
-
1
db
zöldpaprika
-
1
csokor
apróra vágott petrezselyemlevél
-
1
csokor
zellerzöld
-
olaj vagy zsír
-
liszt
-
só
-
őrölt bors
-
pirospaprika
-
húsleveskocka vagy Vegeta
Elkészítés
-
A hagymát apróra vágva a zsíron (olajon) megdinszteljük, ha már aranyszínű rátesszük a kockára vágott zöldségeket, a felszeletelt gombát és az egész zöldpaprikát. Megsózzuk és borsozzuk, majd nagyon kevés vizet aláöntve pároljuk. (Ha a víz elpárolog folyamatosan pótoljuk, de nem biztos, hogy kell, mert a gomba elég sok vizet ereszt.)
-
Amikor majdnem puha a zöldség, kb. 1 evőkanál liszttel megszórjuk és kicsit pirítjuk. A lábost a tűzről félrehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával és felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Ha újra felforrt, beletesszük a zeller- és petrezselyemzöldet, valamint a leveskockát vagy Vegetát.
-
A tüzet kisebbre vesszük és belefőzzük a levesbetétet. (Ez lehet 1 tojásból készült galuska, csipetke, vagy száraztészta.) Ha a tészta megfőtt a leves is kész. Aki szereti tálaláskor tejfölt is tehet bele.