Fehérkenyér (sütőben sütve)

Hozzávalók

  • 50 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 3 dl langyos víz
  • 5 evőkanál étolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál
  • 2 mokkáskanál szárított élesztő
  • 1 késhegynyi aszkorbinsav (patikákban poralakban árulják)

Elkészítés

  1. A fenti hozzávalókból kenyérsütőgép vagy robotgép segítségével tésztát dagasztunk. A gépben, vagy huzatmentes helyen egy tálba téve és letakarva megkelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk.
  2. Szilikon sütőformába (pl. nagyon jó a gyümölcskenyérforma) tesszük, még egyszer - kb. félórát – kelesztjük. 180 C⁰-ra (légkeveréses 160 C⁰) előmelegített sütőben kb. egy órát sütjük. A sütő aljára egy forró vízzel teli edényt, jénai tálkát tegyünk, hogy a sütőtérben kellő gőz alakuljon ki. Félidőben, hogy a héja ropogós legyen, a tetejét vízzel megkenjük.
  3. Ha megsült a kenyerünk, a sütőből kivéve tíz percig a formában hagyjuk, ezt követően a formából kiborítjuk, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.