Fehérkenyér (sütőben sütve)
Hozzávalók
-
50
dkg
kenyérliszt
(BL80)
-
3
dl
langyos víz
-
5
evőkanál
étolaj
-
1
teáskanál
cukor
-
2
teáskanál
só
-
2
mokkáskanál
szárított élesztő
-
1
késhegynyi
aszkorbinsav
(patikákban poralakban árulják)
Elkészítés
-
A fenti hozzávalókból kenyérsütőgép vagy robotgép segítségével tésztát dagasztunk. A gépben, vagy huzatmentes helyen egy tálba téve és letakarva megkelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk.
-
Szilikon sütőformába (pl. nagyon jó a gyümölcskenyérforma) tesszük, még egyszer - kb. félórát – kelesztjük. 180 C⁰-ra (légkeveréses 160 C⁰) előmelegített sütőben kb. egy órát sütjük. A sütő aljára egy forró vízzel teli edényt, jénai tálkát tegyünk, hogy a sütőtérben kellő gőz alakuljon ki. Félidőben, hogy a héja ropogós legyen, a tetejét vízzel megkenjük.
-
Ha megsült a kenyerünk, a sütőből kivéve tíz percig a formában hagyjuk, ezt követően a formából kiborítjuk, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.