Erdei gombakrémleves

Hozzávalók

  • 15 dkg szárított erdei gombakeverék (vargányás)
  • 10 dkg csiperke gomba
  • 2 l húsleves / húsleves alaplé / 2 db húsleves kockából készített leves
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 2 dkg liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 0,5 dl fehérbor
  • őrölt bors
  • kakukkfű
  • petrezselyemzöld
  • majoranna

Elkészítés

  1. A szárított erdei gombakeveréket 1 órára beáztatjuk. A csiperkegombát felszeleteljük, a vöröshagymát apróra vágjuk.
  2. A felhevített vajon a hagymát - kevés sóval - üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a leszűrt erdei, valamint a csiperkegombát, egy kevés áztató vizet. (Ha a levest húsleves kockával készítjük, a gomba áztató vizét ne öntsük ki.) Fűszerezzük borssal, 1 kávéskanál majoránnával, kevés friss vagy szárított kakukkfűvel, valamint néhány szál összevágott petrezselyemzölddel.
  3. Ha a gomba megpárolódott, meghintjük a liszttel, és felöntjük a húslevessel (húsalaplével), vagy 2 l vízzel. Összeforraljuk, ha vízzel öntöttük fel a levest, hozzáadjuk a leveskockákat, ha szükséges sóval, borssal után ízesítjük.
  4. Amikor a leves összeforrt, levesszük a tűzhelyről, leszűrjük, és a szűrőkanálban maradt gombát kellő mennyiségű levessel turmixoljuk. Újra visszatesszük a fazékba, hozzáadjuk a főzőtejszínt és a bort, ha újra felforrt készen van.
  5. Tálaláskor kedvünk szerint megszórhatjuk pirított magokkal (fenyő-, tök-, mandula-, dió, stb.) vagy pirított zsemlekockákkal.
Recept megjegyzései

Összesen: 4 adag/1128 kcal, 1 adag/282 kcal