2
l
húsleves / húsleves alaplé / 2 db húsleves kockából készített leves
5
dkg
vöröshagyma
2
dkg
liszt
2
dl
főzőtejszín
0,5
dl
fehérbor
só
őrölt bors
kakukkfű
petrezselyemzöld
majoranna
Elkészítés
A szárított erdei gombakeveréket 1 órára beáztatjuk. A csiperkegombát felszeleteljük, a vöröshagymát apróra vágjuk.
A felhevített vajon a hagymát - kevés sóval - üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a leszűrt erdei, valamint a csiperkegombát, egy kevés áztató vizet. (Ha a levest húsleves kockával készítjük, a gomba áztató vizét ne öntsük ki.) Fűszerezzük borssal, 1 kávéskanál majoránnával, kevés friss vagy szárított kakukkfűvel, valamint néhány szál összevágott petrezselyemzölddel.
Ha a gomba megpárolódott, meghintjük a liszttel, és felöntjük a húslevessel (húsalaplével), vagy 2 l vízzel. Összeforraljuk, ha vízzel öntöttük fel a levest, hozzáadjuk a leveskockákat, ha szükséges sóval, borssal után ízesítjük.
Amikor a leves összeforrt, levesszük a tűzhelyről, leszűrjük, és a szűrőkanálban maradt gombát kellő mennyiségű levessel turmixoljuk. Újra visszatesszük a fazékba, hozzáadjuk a főzőtejszínt és a bort, ha újra felforrt készen van.
Tálaláskor kedvünk szerint megszórhatjuk pirított magokkal (fenyő-, tök-, mandula-, dió, stb.) vagy pirított zsemlekockákkal.