Dubarry szelet

Hozzávalók

  • 6 szelet sertés karaj
  • 1 fej karfiol
  • liszt (a forgatáshoz)
  • olaj (a sütéshez)
  • a besamel mártáshoz

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 2 db tojás sárgája
  • 5 dkg reszelt sajt (trappista, füstölt, stb.)
  • reszelt szerecsendió
  • őrölt bors (lehetőleg fehér)

Elkészítés

  1. A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és sós vízben félpuhára főzzük.
  2. A hússzeleteket enyhén kiveregetjük, megsózzuk, majd lisztbe forgatva, kevés forró olajban hirtelen kisütjük. A kisütött hússzeleteket egy vajjal kikent jénaiba, vagy kisebb tepsibe tesszük. A karfiolt egyenletesen a hússzeletek tetejére halmozzuk.
  3. A besamel mártáshoz a vajat felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet és fehéredésig pirítjuk. Felengedjük a tejjel, és besűrítjük.
  4. Levéve a tűzről, belekeverjük a tojássárgákat, a tejszínt és a reszelt sajtot. Sózzuk, borsozzuk, és kevés szerecsendiót reszelünk bele. A besamelt a karfiolos hússzeletekre öntjük. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul.
  5. Párolt rizzsel tálaljuk.