Dorozsmai molnár ponty

Hozzávalók

  • 1 kg ponty
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 db TV paprika (szezonon kívül lecsókonzervet is használhatunk)
  • 3 db paradicsom (szezonon kívül lecsókonzervet is használhatunk)
  • 2,5 pohár tejföl
  • 0,5 kg száraztészta (csusza, fodros kocka)
  • piros paprika
  • bors
  • zsemlemorzsa
  • olaj

Elkészítés

  1. A pontyot kifilézzük, gerincét fejét halászléhez vagy hal alapléhez felhasználhatjuk. A pontyfilét sűrűn beirdaljuk, kb. 5 cm-es szeletekre vágjuk, besózzuk és kb. 1/2-1 órát állni hagyjuk.
  2. Ezt követően a halszeleteket zsemlemorzsába forgatjuk, és olajban kisütjük.
  3. A szalonnát kis kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk, és megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával. A paprikát és a paradicsomot kis kockákra vágjuk, a gombát vékonyan felszeleteljük, és a megpárolt vöröshagymára tesszük. Félpuhára főzzük, ha szükséges - mert általában a szalonna elég sós - sózzuk, meghintjük őrölt borssal, és elkeverjük két pohár tejföllel.
  4. A száraztésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, ráöntjük a gombás lecsót, és óvatosan összekeverjük. A gombás-lecsós tésztát egy tepsibe terítjük, rátesszük az elősütött halszeleteket, meglocsoljuk a maradék tejföllel, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.