Dorozsmai molnár ponty
Hozzávalók
-
1
kg
ponty
-
10
dkg
kolozsvári szalonna
-
25
dkg
csiperkegomba
-
2
db
vöröshagyma
-
3
db
TV paprika
(szezonon kívül lecsókonzervet is használhatunk)
-
3
db
paradicsom
(szezonon kívül lecsókonzervet is használhatunk)
-
2,5
pohár
tejföl
-
0,5
kg
száraztészta
(csusza, fodros kocka)
-
só
-
piros paprika
-
bors
-
zsemlemorzsa
-
olaj
Elkészítés
-
A pontyot kifilézzük, gerincét fejét halászléhez vagy hal alapléhez felhasználhatjuk. A pontyfilét sűrűn beirdaljuk, kb. 5 cm-es szeletekre vágjuk, besózzuk és kb. 1/2-1 órát állni hagyjuk.
-
Ezt követően a halszeleteket zsemlemorzsába forgatjuk, és olajban kisütjük.
-
A szalonnát kis kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk, és megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával. A paprikát és a paradicsomot kis kockákra vágjuk, a gombát vékonyan felszeleteljük, és a megpárolt vöröshagymára tesszük. Félpuhára főzzük, ha szükséges - mert általában a szalonna elég sós - sózzuk, meghintjük őrölt borssal, és elkeverjük két pohár tejföllel.
-
A száraztésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, ráöntjük a gombás lecsót, és óvatosan összekeverjük. A gombás-lecsós tésztát egy tepsibe terítjük, rátesszük az elősütött halszeleteket, meglocsoljuk a maradék tejföllel, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.