Dödölle
Hozzávalók
-
1
kg
burgonya
-
kb. 30-40
dkg
liszt
-
4
evőkanál
zsír
-
30
dkg
vöröshagyma
-
2,5
dl
tejföl
Elkészítés
-
A burgonyát meghámozzuk, kockára vagy karikára vágjuk, és annyi sós vízben, amennyi ellepi, nagyon puhára főzzük.
-
Közben a hagymát apróra vágjuk, és a zsíron pirosra sütjük.
-
A megfőtt burgonyát levével együtt burgonyatörővel összetörjük. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett annyi lisztet adunk hozzá, hogy nagyon sűrű állagú legyen, de még - ha nehezen is - de tudjuk kevergetni. (A liszt mennyisége nagyban függ a burgonya fajtájától és a főzőlé mennyiségétől.)
-
Egy jénai vagy sütőtálat kevés zsírral kikenünk, és két evőkanállal, melyeket a hagymás zsírba mártogatunk a burgonyát a sütőtálba szaggatjuk, tejföllel meglocsoljuk, és a megmaradt hagymás zsírt is ráöntjük.
-
Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje megpirul. Nagyon finom, laktató és olcsó, önmagában vagy köretként is fogyasztható étel.