Derelyefánk
Hozzávalók
-
25
dkg
liszt
-
1
db
tojás
-
2,5
dkg
kristálycukor
-
2,5
dkg
vaj
-
15
dkg
sűrű szilvalekvár
(esetleg marmaládé)
-
1/2
db
citrom reszelt héja
-
csipet
só
a sütéshez:
-
olaj
a szóráshoz:
-
porcukor
Elkészítés
-
A cukrot fél deciliter meleg vízben feloldjuk, hozzáadjuk a citromhéjat, beleszitáljuk a lisztet, végül beletesszük a tojást, a puha vajat és a csipet sót. Ruganyosra összedolgozzuk a tésztát, ha nem elég lágy, kevés vizet adunk hozzá.
-
Egy órát pihentetjük, majd lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. A tészta felére egymástól 4-5 cm-re 1-1 kanál lekvárt helyezünk, majd a kinyújtott másik tészta felet ráhajtjuk. A töltelékek körül összenyomkodjuk a tésztát, majd derelyevágóval négyzetekre vágjuk.
-
Bő, forró olajban oldalanként kb. 15-20 másodperc alatt készre sütjük. Tálaláskor a tetejét porcukorral meghintjük.