Csörögefánk (Forgácsfánk)

Hozzávalók

  • 35 dkg liszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 1/2-1 pohár tejföl
  • 5 db tojás sárgája
  • 1 csipet
  • a sütéshez:

  • olaj
  • a szóráshoz:

  • porcukor
  • a tálaláshoz:

  • baracklekvár
  • rum (elmaradhat)

Elkészítés

  1. Az átszitált lisztet a cukorral, a tojások sárgájával, a sóval és annyi tejföllel, hogy a tésztánk rétestészta keménységű legyen, összegyúrjuk, majd - folpackba csomagolva - 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Lisztezett gyúródeszkán késpenge (kb. 3 mm) vastagságúra nyújtjuk ki, és derelyevágóval 3-4 cm széles és 10 cm hosszú téglalapokra vagy rombuszokra vágjuk. A rombuszokat középen bevágjuk, és a nyíláson át a tésztát a sarkánál fogva átbújtatjuk, kissé megcsavarjuk, így lesz szép formája.
  3. Forró olajban a fánkok mindkét oldalát pirosra sütjük, majd papírtörlőre téve jól lecsepegtetjük. Megszórjuk vaníliás porcukorral és (rummal ízesített) baracklekvárral tálaljuk.
Recept megjegyzései

összesen kb. 2.400 kcal