Csoki- és mogyorókrémes torta
Hozzávalók
a tortalaphoz:
-
8
db
tojás
-
16
dkg
cukor
-
20
dkg
liszt
-
1
mokkáskanál
sütőpor
mogyorókrém:
-
10
dkg
darált, pörkölt mogyoró
-
7
dkg
cukor
-
0,5
dl
tej
-
6
dkg
vaj
-
3
evőkanál
mascarpone
csokikrém:
-
10
dkg
vaj
-
5
dkg
cukor
-
2
evőkanál
kakaópor
-
3
evőkanál
mascarpone
a bevonáshoz és a díszítéshez:
-
10
dkg
vaj
-
2
tasak
vaníliás cukor
-
3
evőkanál
mascarpone
díszek: pl.
-
ostyalap
-
cukrok
-
csoki pasztillák
-
tejszínhab, stb.
(ízlésünk és lehetőségünk szerint)
Elkészítés
-
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
-
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat kikeverjük. A tojásfehérjét a folyamatosan hozzáadott cukorral kemény habbá verjük. A habba belekeverjük a tojássárgákat, és apránként a sütőporral elkevert, átszitált lisztet is.
-
Egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt vágunk, és a piskótamasszát belesimítjuk. Az előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25-30 percig sütjük. (A sütőajtót sütés közben ne nyitogassuk, mert a piskóta összeesik.) Pár percig hagyjuk a sütőben hűlni, majd a formából kivéve lisztezzük le, és rácsra téve hűtsük ki teljesen.
-
Elkészítjük a krémeket: a darált mogyorót elkeverjük a cukorral, ráöntjük a forró tejet, elkeverjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután a vajjal és mascarponével habosra keverjük. Ezt követően a csokikrém hozzávalóit is habosra keverjük.
-
A piskótalapot 3 lapba vágjuk, az egyik lapot a mogyorós, a másikat a csokis krémmel megtöltjük. Hűtőbe tesszük.
-
Közben elkészítjük a vaníliás krémet a torta bevonásához. A hozzávalókat habosra keverjük és a torta tetejét és oldalát is vékonyan bevonjuk vele.
-
Egy éjszakára hideg helyre tesszük a tortát, és másnap tetszésünk szerint feldíszítjük. (Jelen esetben tortaostyával, valamint tejszínhabbal.)