Csőben sült zöldbab

Hozzávalók

  • 75 dkg zöldbab
  • a besamel mártáshoz:

  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 4 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dl főzőtejszín
  • 5 dkg reszelt trappista
  • bors
  • reszelt szerecsendió
  • a tepsi kikenéséhez:

  • kevés vaj
  • zsemlemorzsa

Elkészítés

  1. A zöldbabot sós vízben puhára főzzük, leszűrjük.
  2. A mártáshoz a felhevített vajon a lisztet fehéredésig pirítjuk, majd a tűzről félrehúzva felöntjük a tejjel. Sózzuk, majd visszatesszük a tűzhelyre, és a mártást besűrítjük. Amikor elérte a kellő sűrűséget, belekeverjük a tejszínt, a tojássárgákat, a sajtot, ízesítjük borssal, szerecsendióval.
  3. Egy tűzállótál alját pici vajjal kikenünk, beszórjuk zsemlemorzsával, ráhalmozzuk a zöldbabot, és ráöntjük a besamel mártást.
  4. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. (Gazdagabbá tehetjük az ételt, ha a zöldbabhoz kockára vágott főtt sonkát/tarját, vagy füstölt kolbászt keverünk.)
Recept megjegyzései

4 adag/1645 kcal, 1 adag/411 kcal