Csőben sült spárga sonkával

Hozzávalók

  • 50 dkg spárga
  • 10 dkg főtt sonka
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 db tojás sárgája
  • őrölt fehér bors
  • reszelt szerecsendió

Elkészítés

  1. A spárgát megtisztítjuk, fás végét levágjuk (ne sajnáljuk, ha esetleg nagyobb darabot kell levágni a spárgából, mert a fás részek meghagyása az egész ételt elronthatja), és a szokásos módon, (cérnával kis kötegekbe kötve, sós vízben, pici cukorral) roppanósra főzzük.
  2. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, beletesszük a lecsöpögtetett, "cérnátlanított" spárgasípokat, és megszórjuk az apróra összevágott sonkával.
  3. A felforrósított vajra rászórjuk a lisztet, fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük a tejszín és kb. 1,5 dl spárga főzőlé keverékével. Simára keverjük, besűrítjük, majd belekeverjük a reszelt sajtot. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.
  4. Az így elkészült besamelmártást langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük a tojássárgákat, és bevonjuk vele a sonkás spárgát. 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 15-20 perc alatt pirosra sütjük.