Csőben sült spárga baconnel

Hozzávalók

  • 1 csomag spárga
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 2,5 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojás sárgája
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 csomag bacon szalonna (kiscsomag)
  • őrölt bors
  • reszelt szerecsendió
  • kevés olaj

Elkészítés

  1. A spárgákat, spárga-, vagy burgonyahámozóval meghámozzuk. (A tetején lévő kb. 3 cm-es részt nem kell hámozni.) A végét kb. 2 cm-es nagyságban levágjuk. (Amíg a fás rész tart.) Egy nagy fazékban sós vizet öntünk, ha forr, belehelyezzük a spárgasípokat. Kb. 8-10 percig főzzük, hideg vízzel teli tálba szedjük. Ha kihűlt, jól lecsepegtetjük.
  2. Egy lábasban forrósítsuk fel a vajat/margarint, ha felolvadt tegyük bele a lisztet, fehéredésig keverjük, majd öntsük bele a tejet , és jól forraljuk ki. Ha a tűzről levettük, keverjük hozzá a tojás sárgáját, és a reszelt sajt nagy részét. Ízesítsük sóval, őrölt borssal és szerecsendióval.
  3. A lecsepegtetett spárgákat tegyük egy vajjal kikent tűzálló tálba, vagy tepsibe. Öntsük rá a sajtos-besameles mártást, A maradék reszelt sajttal meghintve, 150⁰-os sütőben , kb. 30-35 perc alatt, aranybarnára sütjük.
  4. A baconszalonnát, kevés olajon ropogósra sütjük.
  5. A csőben sült spárgát, a sült baconnal önállóan, vagy bármilyen körettel (pl. petrezselymes újburgonya) tálaljuk.