Csirke alaplé

Hozzávalók

  • 2-2,5 kg csirkecsont, csirkeaprólék, esetleg csontos csirkemell
  • 3 db nagyobb sárgarépa
  • 2 fej nagyobb vöröshagyma
  • 2 db fehérrépa
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 cikk zellergumó
  • 1 csokor zellerzöld
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db babérlevél
  • 1 kávéskanál szemesbors
  • póréhagyma (elmaradhat)
  • paradicsom (elmaradhat)
  • TV paprika (elmaradhat)
  • szerecsendió virág (elmaradhat)

Elkészítés

  1. A csirkecsontot a tisztított és feldarabolt zöldségekkel, valamint a fűszerekkel és sóval egy nagy leveses fazékba tesszük. Felöntjük 6 l hideg vízzel és felforraljuk. A tetején képződött habot leszedjük, és lassú tűzön kb. 3 órát főzzük.
  2. Az alaplevet finom szűrőn átszűrjük, és egy éjszakára a hűtőbe, vagy hidegre tesszük. Másnap a tetejéről leszedjük a megdermedt zsírt. Rögtön felhasználhatjuk, vagy mélyhűtőben lefagyaszthatjuk.
  3. Ha az alaplé készítésénél csirkemellet is használunk, a főtt húst – borsos ára miatt – egyéb ételekhez pl.: főzelék feltét, kínai csípős-savanyú leves, stb. használjuk fel. A fenti hozzávalókat arányosan csökkentve kisebb adagot is készíthetünk.