Csirke alaplé
Hozzávalók
-
2-2,5
kg
csirkecsont, csirkeaprólék, esetleg csontos csirkemell
-
3
db
nagyobb sárgarépa
-
2
fej
nagyobb vöröshagyma
-
2
db
fehérrépa
-
5
gerezd
fokhagyma
-
1
cikk
zellergumó
-
1
csokor
zellerzöld
-
1
csokor
petrezselyem
-
1
db
babérlevél
-
1
kávéskanál
szemesbors
-
só
-
póréhagyma
(elmaradhat)
-
paradicsom
(elmaradhat)
-
TV paprika
(elmaradhat)
-
szerecsendió virág
(elmaradhat)
Elkészítés
-
A csirkecsontot a tisztított és feldarabolt zöldségekkel, valamint a fűszerekkel és sóval egy nagy leveses fazékba tesszük. Felöntjük 6 l hideg vízzel és felforraljuk. A tetején képződött habot leszedjük, és lassú tűzön kb. 3 órát főzzük.
-
Az alaplevet finom szűrőn átszűrjük, és egy éjszakára a hűtőbe, vagy hidegre tesszük. Másnap a tetejéről leszedjük a megdermedt zsírt. Rögtön felhasználhatjuk, vagy mélyhűtőben lefagyaszthatjuk.
-
Ha az alaplé készítésénél csirkemellet is használunk, a főtt húst – borsos ára miatt – egyéb ételekhez pl.: főzelék feltét, kínai csípős-savanyú leves, stb. használjuk fel. A fenti hozzávalókat arányosan csökkentve kisebb adagot is készíthetünk.