Csíkos kalács
Hozzávalók
-
50
dkg
finomliszt
-
10
dkg
rétesliszt
-
3
dl
langyos tej
-
2,5
dkg
élesztő
-
12
dkg
porcukor
-
5
dkg
olvasztott vaj
-
1
db
tojás
-
3
evőkanál
kakaópor
a kenéshez:
-
1
db
tojás sárgája
Elkészítés
-
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval (a kakaópor kivételével) alaposan kidagasztjuk a tésztát.
-
Kétfelé vesszük, az egyik felébe belekeverjük a kevés vízzel elkevert kakaóport.
-
Mindkét tésztát langyos helyen, letakarva, duplájára kelesztjük.
-
Ha megkelt a fehér és a kakaós tésztát is kettéosztjuk.
-
Az egyik fehér tésztagombócot kinyújtjuk, ráhelyezzük az egyik kinyújtott kakaós tésztát, és feltekerjük. Enyhén kiolajozott formába tesszük.
-
Ugyanígy készítjük el a másik kalácsot is.
-
Letakarva - legalább fél órát - újrakelesztjük, majd felvert tojássárgával lekenjük.
-
Előmelegített sütőben 165 fokon kb. 30-40 perc alatt megsütjük.