Csíkos kalács

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 3 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 12 dkg porcukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál kakaópor
  • a kenéshez:

  • 1 db tojás sárgája

Elkészítés

  1. Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval (a kakaópor kivételével) alaposan kidagasztjuk a tésztát.
  2. Kétfelé vesszük, az egyik felébe belekeverjük a kevés vízzel elkevert kakaóport.
  3. Mindkét tésztát langyos helyen, letakarva, duplájára kelesztjük.
  4. Ha megkelt a fehér és a kakaós tésztát is kettéosztjuk.
  5. Az egyik fehér tésztagombócot kinyújtjuk, ráhelyezzük az egyik kinyújtott kakaós tésztát, és feltekerjük. Enyhén kiolajozott formába tesszük.
  6. Ugyanígy készítjük el a másik kalácsot is.
  7. Letakarva - legalább fél órát - újrakelesztjük, majd felvert tojássárgával lekenjük.
  8. Előmelegített sütőben 165 fokon kb. 30-40 perc alatt megsütjük.