Csavart fánk
Hozzávalók
-
2,5
dkg
friss élesztő
-
2
evőkanál
porcukor
-
kb. 3
dl
tej
-
50
dkg
liszt
-
1
csipet
só
-
2
db
tojás
-
5
dkg
vaj
a sütéshez:
-
olaj
a tálaláshoz:
-
porcukor
-
lekvár
Elkészítés
-
Az élesztőt a porcukorral együtt a langyos tejben elkeverjük. A lisztbe belevegyítjük a sót, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojásokat a vajat. Lágy tésztát gyúrunk belőle, simára dagasztjuk, majd duplájára hagyjuk kelni.
-
A tésztát 20 részre osztjuk, majd lisztezett felületen kb. 35 cm hosszú rudakat sodrunk belőle. Kettéhajtjuk őket, majd sodorva megformázzuk a fánkokat. Lisztezett deszkára helyezzük, és konyharuhával letakarva 40 percig újrakelesztjük őket. Minél tovább kel, annál könnyebb lesz a tészta.
-
Közepesen forró, bő olajban kb. 1,5-2 perc alatt kisütjük a fánkok mindkét oldalát. Konyhai papírtörlőre szedjük.
-
Porcukorral megszórva, lekvárral kínáljuk.