Csavart fánk

Hozzávalók

  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál porcukor
  • kb. 3 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet
  • 2 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • a sütéshez:

  • olaj
  • a tálaláshoz:

  • porcukor
  • lekvár

Elkészítés

  1. Az élesztőt a porcukorral együtt a langyos tejben elkeverjük. A lisztbe belevegyítjük a sót, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojásokat a vajat. Lágy tésztát gyúrunk belőle, simára dagasztjuk, majd duplájára hagyjuk kelni.
  2. A tésztát 20 részre osztjuk, majd lisztezett felületen kb. 35 cm hosszú rudakat sodrunk belőle. Kettéhajtjuk őket, majd sodorva megformázzuk a fánkokat. Lisztezett deszkára helyezzük, és konyharuhával letakarva 40 percig újrakelesztjük őket. Minél tovább kel, annál könnyebb lesz a tészta.
  3. Közepesen forró, bő olajban kb. 1,5-2 perc alatt kisütjük a fánkok mindkét oldalát. Konyhai papírtörlőre szedjük.
  4. Porcukorral megszórva, lekvárral kínáljuk.
Recept megjegyzései

20 db, 1 db/150 kcal