Csalamádé

Hozzávalók

  • 1,5 kg fejeskáposzta
  • 1 kg uborka
  • 1 kg zöldpaprika (lehet benne színes is, csípős is)
  • 0,5 kg vöröshagyma
  • 0,5 kg sárgarépa
  • a felöntőléhez

  • 10 dkg
  • 25 dkg cukor
  • 3 dl 10 %-os ételecet
  • 1 kiskanál koriander mag
  • 8 szem borókabogyó
  • 1 kiskanál nátriumbenzoát
  • 1 mokkáskanál borkén

Elkészítés

  1. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és jó vékonyra felszeleteljük.
  2. Valamennyi hozzávaló felhasználásával elkészítjük a felöntőlevet.
  3. A felszeletelt zöldségekre a sós-ecetes-cukros levet ráöntjük. Alaposan elkeverjük, és félretesszük.
  4. A csalamádé hamar levet ereszt. Egy napig állni hagyjuk, közben többször átkeverjük.
  5. Végül - jó szorosan lenyomkodva - üvegekbe töltjük, majd a kiengedett levet ráöntjük.