Churros csokiszósszal

Hozzávalók

  • 2,5 dl víz
  • 4,5 dkg cukor
  • 9 dkg vaj
  • 1 csipet
  • 15 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • a forgatáshoz:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 teáskanál fahéj
  • a sütéshez:

  • 4 dl napraforgó olaj
  • a csokiszószhoz:

  • 13 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál vaj
  • 125 ml habtejszín

Elkészítés

  1. A vizet, cukrot és a vajat gyakori kevergetéssel felforraljuk.
  2. Mikor forrni kezd, takarékra vesszük, és hozzáadjuk a lisztet, amit aztán intenzív keveréssel eldolgozunk, amíg egy gombóccá összeállva elválik az edény falától.
  3. Az edényt lehúzzuk a tűzről, és a tésztát hagyjuk egy pár percet hűlni, majd hozzádolgozzuk a két tojást.
  4. Az egyneművé elkevert tésztát csillagcsövű habzsákba töltjük.
  5. Olajat forrósítunk, és 10-12 cm hosszú tésztarudakat nyomunk bele a habzsákból.
  6. Mikor a rudacskák alja aranybarnára sült, megfordítjuk őket, és a másik oldalukat is készre sütjük.
  7. A kristálycukrot a fahéjjal összekeverjük, és meghempergetjük benne a churros fánkokat, amiket a csokiszószba mártogatva fogyasztunk el.
  8. A csokiszószhoz a vajat, csokoládét és a habtejszínt lábasba öntjük, egyneműre kikeverjük, esetleg ízesítjük egy kevés narancslével, vagy reszelt narancshéjjal.