Calzone (Töltött pizza)

Hozzávalók

    a töltelékhez:

  • 1 db közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 fej csiperke gomba
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál ketchup
  • 2,5 dl sűrített paradicsom (passata)
  • bors
  • kakukkfű
  • oregano
  • bazsalikom
  • 1 zacskó mozzarella sajt
  • 10 dkg sonka
  • a tésztához:

  • 50  dkg liszt
  • 3 dl langyos vÍz
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 1,5 kiskanál
  • a kenéshez:

  • 1 db tojás

Elkészítés

  1. A hagymát apróra vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk.
  2. Hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, 1-2 percig együtt pároljuk, majd megszórjuk a szeletekre vágott gombával.
  3. Sózzuk, borsozzuk, és zsírjára pirítjuk.
  4. Felöntjük a sűrített paradicsomlével, hozzáadjuk a ketchup-öt, valamint a fűszereket. 10 perc alatt összefőzzük a mártást, majd egyneművé turmixoljuk.
  5. A sajtot kockára vágjuk, a sonkát felcsíkozzuk.
  6. A tészta hozzávalóit bedagasztjuk, letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
  7. Ha megkelt 10 darabra vágjuk, és kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk.
  8. A paradicsommártásból az egyik felére simítunk, szórunk rá a sajtból és a sonkából.
  9. Ráhajtjuk a tészta másik felét, és a szélét körben visszahajtogatjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki.
  10. Sütőpapírral kibélelt tepsin ismét kb. félórát kelesztjük.
  11. Lekenjük a felvert tojással, tetejét villával megszúrjuk, hogy a gőz távozni tudjon.
  12. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20-25 perc alatt, szép pirosra sütjük.