Calzone (Töltött pizza)
Hozzávalók
a töltelékhez:
-
1
db
közepes fej vöröshagyma
-
3
gerezd
fokhagyma
-
3
fej
csiperke gomba
-
3
evőkanál
olaj
-
3
evőkanál
ketchup
-
2,5
dl
sűrített paradicsom
(passata)
-
só
-
bors
-
kakukkfű
-
oregano
-
bazsalikom
-
1
zacskó
mozzarella sajt
-
10
dkg
sonka
a tésztához:
-
50
dkg
liszt
-
3
dl
langyos vÍz
-
3
evőkanál
olíva olaj
-
2
dkg
élesztő
-
1
kiskanál
cukor
-
1,5
kiskanál
só
a kenéshez:
-
1
db
tojás
Elkészítés
-
A hagymát apróra vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk.
-
Hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, 1-2 percig együtt pároljuk, majd megszórjuk a szeletekre vágott gombával.
-
Sózzuk, borsozzuk, és zsírjára pirítjuk.
-
Felöntjük a sűrített paradicsomlével, hozzáadjuk a ketchup-öt, valamint a fűszereket. 10 perc alatt összefőzzük a mártást, majd egyneművé turmixoljuk.
-
A sajtot kockára vágjuk, a sonkát felcsíkozzuk.
-
A tészta hozzávalóit bedagasztjuk, letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
-
Ha megkelt 10 darabra vágjuk, és kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk.
-
A paradicsommártásból az egyik felére simítunk, szórunk rá a sajtból és a sonkából.
-
Ráhajtjuk a tészta másik felét, és a szélét körben visszahajtogatjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki.
-
Sütőpapírral kibélelt tepsin ismét kb. félórát kelesztjük.
-
Lekenjük a felvert tojással, tetejét villával megszúrjuk, hogy a gőz távozni tudjon.
-
180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20-25 perc alatt, szép pirosra sütjük.