Burgonyafánk

Hozzávalók

  • 20 dkg burgonya
  • 15 dkg liszt
  • 3 dkg vaj vagy Ráma margarin
  • 2 dkg élesztő
  • 1 db tojássárgája
  • 3 evőkanál tej
  • pici cukor
  • olaj (a sütéshez)

Elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük.
  2. Leszűrjük, és burgonyanyomóval összetörjük.
  3. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  4. A lisztet összegyúrjuk a tojássárgájával, a puha vajjal, és a felfuttatott élesztővel, végül összedolgozzuk az áttört burgonyával és a sóval.
  5. Letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük.
  6. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kb. 3 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle.
  7. A tésztát bő, forró olajban kisütjük, de egyszerre csak néhány darabot teszünk a serpenyőbe, mert sülés közben a fánkok megnőnek.
  8. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
  9. Mártásos húsok mellé, köretként kínáljuk.