Borleves

Hozzávalók

  • 5 dl édes bor (furmint, hárslevelű)
  • 2 dl víz
  • 4 db tojássárgája
  • 1 rúd fahéj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 6-8 szem szegfűszeg
  • 1 evőkanál vanília vagy tejszínízű pudingpor
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • csipet
  • a díszítéshez:

  • 5 dkg aranymazsola
  • őrölt fahéj (elhagyható)

Elkészítés

  1. A mazsolát előző nap 1 dl borba áztatjuk.
  2. Másnap leszűrjük, a leszűrt borhoz még 1 dl-t bort, valamint 1 dl vizet öntünk, és a fűszerekkel (fahéjrúd, szegfűszeg, reszelt citromhéj, só) felforraljuk.
  3. Közben a tojássárgákat a cukorral és a pudingporral habosra kikeverjük, apránként hozzáadjuk a tejszínt, a maradék bort és vizet.
  4. Amikor a fűszeres borlé felforrt, leszűrjük, a tojásos-tejszínes borhoz öntjük, és az egészet lassan felfőzzük, amíg egy kissé besűrűsödik. (Forrnia nem szabad!)
  5. Tálaláskor a levest megszórjuk az aranymazsolával, és meghintjük fátyolnyi fahéjjal. (Melegen, hidegen egyaránt finom karácsonyi leves.)
Recept megjegyzései

4 adag/2 540 kcal, 1 adag/625 kcal