A szalonnát felkockázzuk, kiolvasztjuk, a pörcöt félretesszük. A szalonnazsíron az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd rátesszük a lereszelt fokhagymát. Kicsit pirítjuk, de vigyázzunk, nehogy a fokhagyma megégjen.
Ezt követően hozzáöntjük a vörösbort, és belekeverjük a darálthúst. Megsózzuk, megborsozzuk, és kb. 20 perc alatt, lefedve puhára pároljuk.
Belekeverjük a paradicsompürét, fűszerezzük az összevágott bazsalikommal, valamint oregánóval. (Természetesen, ha nincs otthon friss, akkor szárított vagy fagyasztott fűszert is használhatunk.) A mártást összeforraljuk, aki édesebben szereti, kevés cukrot is tehet bele.)
A tésztát sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük, majd tányérokba szedjük. Tetejére halmozzuk a paradicsomos ragut, a reszelt sajttal és a szalonnapörccel bőven megszórjuk. (Tálalhatjuk úgy is, hogy a mártást összekeverjük a spagettivel, és úgy porciózzuk ki.)