Békebeli ropogós kifli

Békebeli ropogós kifli

Hozzávalók

0/6Hozzávalók

Elkészítés

0/14Utasítások
  • A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a szárított élesztőt.
  • Hozzáadjuk a langyos vizet, tejet, sót és tejfölt.
  • Géppel vagy kézzel jól bedagasztjuk.
  • Dagasztás után 45 percet kelesztjük, 8 db-ba vágjuk (110 g/db), gombóccá formázzuk. 
  • 10 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek.
  • A tészta nagyon ruganyos, de ha nem nagyon lisztezzük, akkor szép vékonyra nyújtható.
  • Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel. 
  • A sütőpapíros tepsin kelesztjük őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben "kinyílik" a kiflink.
  • Ha már 30 perce kelnek a kiflik, akkor 220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen.
  • A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)
  • Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe.
  • 10-15 perc sütés után, amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést.
  • Innentől kezdve 3-5 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
  • Amikor kivesszük adhatunk neki egy kis vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni.
Mennyiség: 1 személyre