Bejgli szelet

Hozzávalók

    a tésztához:

  • 75 dkg finomliszt
  • 30 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 csipet
  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • a mákos töltelékhez:

  • 30 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl víz
  • 0,5 citrom leve
  • 0,5 citrom reszelt héja
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 teáskanál vaj (púpozott)
  • 1 evőkanál sárgabaracklekvár
  • a diós töltelékhez:

  • 30 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl tej (+ 3 evőkanál)
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1 teáskanál vaj (púpozott)
  • a tetejére:

  • 1 db tojás sárgája

Elkészítés

  1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 teáskanál cukorral és egy csipet liszttel felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy tálba tesszük, a vajjal elmorzsoljuk.
  3. A tejhez hozzáadjuk a cukrot, tojást és a sót, villával felverjük, a lisztre öntjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összegyúrjuk.
  4. Ha szükséges egy kevés tejjel, vagy liszttel javítunk az állagán.
  5. 6 cipót formálunk (érdemes lemérni, hogy egyforma legyen).
  6. Fóliával letakarjuk és 3-4 órát hideg helyen tartjuk.
  7. A töltelékhez a vizet, illetve a tejet felforraljuk, feloldjuk benne a cukrot.
  8. A sziruppal leforrázzuk a mákot, a tejjel a diót, 1-2 percig kis lángon kavarjuk, ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a mákhoz a citrom levét, a reszelt héját, a vajat és a vaníliát.
  9. Ugyanígy járunk el a dióval is. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre.
  10. A lekvárt csak felhasználás előtt tesszük bele és annyit, amennyi szükséges, hogy jól kenhető állagot kapjunk, ugyanis hűléssel keményedik a töltelék.
  11. Ha letelt a pihenési idő, 3 cipót beviszünk a hidegből, és 3 mm vastagra kinyújtjuk, az elsőt beletesszük egy szilikonos papírral bélelt tepsibe (kb. 25x35 cm-es), rákenjük a máktöltelék felét, majd rátesszük a második lapot, a maradék tölteléket és ráhelyezzük a harmadik lapot.
  12. Megkenjük tojássárgával és langyos helyen kb. 30-35 percet kelesztjük.
  13. Ugyanígy járunk el a másik három cipóval és a diós töltelékkel, csak ezt úgy időzítsük, hogy akkorra keljen meg, amikor a másik megsült.
  14. Mielőtt a sütőbe tennénk, villával megszurkáljuk úgy, hogy teljesen átszúrjuk a tésztát.
  15. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
  16. 15 perc után mérsékeljük a lángot, a vége felé, ha szükséges sütőpapírral letakarjuk, hogy ne égjen meg a teteje.
  17. Sütés után rácsra tesszük, hogy a gőz távozhasson.