Beigli

Beigli

Hozzávalók

0/20Hozzávalók
  • a kenéshez:
  • máktöltelék:
  • diótöltelék:

Elkészítés

0/6Utasítások
  • Az élesztőt kevés langyos-cukros tejben felfuttatjuk. A margarint a liszttel elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, cukrot, tojássárgáját, pici sót, és annyi tejet, hogy kissé kemény, de jól nyújtható tésztát kapjunk. Az egészet jól összegyúrjuk, és minimum 30 percet pihentetjük.
  • Utána 6 egyenlő részre osztjuk, cipóvá formáljuk, és mindegyiket kb. 5 mm vastagságú téglalapokra nyújtjuk. Hármat mák-, hármat diótöltelékkel töltünk meg úgy, hogy a tölteléket a tésztára kenjük. Felső szélén kb. 2-3 cm-es csíkot szabadon hagyunk, a két oldalsó szélét pedig kb. 2 cm szélesen ráhajtjuk a töltelékre, és végül alsó szélétől kezdve felsodorjuk.
  • Margarinnal vagy zsírral kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, a felvert tojással megkenjük, félórát száradni hagyjuk, majd ismét megkenjük tojással, melyet szintén hagyunk megszáradni (a kétszeri kenéstől lesz márványos a teteje).
  • A tekercsek tetejét megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkező hőtől ne repedjenek ki. Előmelegített sütőben (180 fok), középső magasságon kb. 35-40 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.
  • Máktöltelék: A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a cukrot, mellyel folyamatosan kevergetve addig főzünk, amíg a cukor felolvad. A forró cukros tejjel a mákot leforrázzuk. Belekeverjük a mézet, megtisztított mazsolát, citromhéjat.
  • Diótöltelék: A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a cukrot, mellyel folyamatosan kevergetve addig főzünk, amíg a cukor felolvad. A forró cukros tejjel a darált diót leforrázzuk. Belekeverjük a mézet, megtisztított mazsolát, citromhéjat.
Mennyiség: 1 személyre

Megjegyzések

1 rúd mákos: 2354 kcal
1 rúd diós: 2500 kcal