BBQ szósz

Hozzávalók

  • 3 db kápia paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt koriander mag
  • 1 mokkáskanál őrölt mustár mag
  • 1/2 mokkáskanál Chipotle füstölt csili (elhagyható)
  • 1/2 mokkáskanál cayanne bors
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál vörösbor ecet
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 25 dkg ketchup
  • 1 evőkanál worcester szósz
  • 1 dl paradicsomlé
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés

  1. A kápia paprikákat a sütőben feketésre sütjük, lefedve hagyjuk saját gőzében megpuhulni, majd a hústól elváló héját eltávolítjuk, csumáját kiszedjük.
  2. A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon megdinszteljük. Belereszeljük a fokhagymát, mellyel kevés ideig pirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a fűszereket (koriander mag, mustár mag, cayenne bors, csili, őrölt bors, worcester szósz, só), kicsit pirítjuk.
  4. Felöntjük a paradicsomlével, ketchuppel, belekeverjük a kápiapaprikát, barna cukrot és a kétféle ecetet.
  5. Forraljuk fel, majd mérsékeljük a tüzet. és kb. 20 percig - amíg kissé besűrűsödik - kis lángon főzzük. Közben - ha szükséges - ízesíthetjük még fűszerekkel.
  6. Ha elkészült turmixoljuk le, aki krémesebben szereti szitán is átpasszírozhatja. Üvegbe téve, a hűtőben 2-3 hónapig is eláll.