BBQ szósz
Hozzávalók
-
3
db
kápia paprika
-
1
fej
vöröshagyma
-
2
gerezd
fokhagyma
-
1
mokkáskanál
őrölt koriander mag
-
1
mokkáskanál
őrölt mustár mag
-
1/2
mokkáskanál
Chipotle füstölt csili
(elhagyható)
-
1/2
mokkáskanál
cayanne bors
-
1
mokkáskanál
őrölt bors
-
1
evőkanál
barna cukor
-
1
evőkanál
vörösbor ecet
-
1
evőkanál
balzsamecet
-
25
dkg
ketchup
-
1
evőkanál
worcester szósz
-
1
dl
paradicsomlé
-
2
evőkanál
olaj
-
só
Elkészítés
-
A kápia paprikákat a sütőben feketésre sütjük, lefedve hagyjuk saját gőzében megpuhulni, majd a hústól elváló héját eltávolítjuk, csumáját kiszedjük.
-
A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon megdinszteljük. Belereszeljük a fokhagymát, mellyel kevés ideig pirítjuk.
-
Hozzáadjuk a fűszereket (koriander mag, mustár mag, cayenne bors, csili, őrölt bors, worcester szósz, só), kicsit pirítjuk.
-
Felöntjük a paradicsomlével, ketchuppel, belekeverjük a kápiapaprikát, barna cukrot és a kétféle ecetet.
-
Forraljuk fel, majd mérsékeljük a tüzet. és kb. 20 percig - amíg kissé besűrűsödik - kis lángon főzzük. Közben - ha szükséges - ízesíthetjük még fűszerekkel.
-
Ha elkészült turmixoljuk le, aki krémesebben szereti szitán is átpasszírozhatja. Üvegbe téve, a hűtőben 2-3 hónapig is eláll.