Bajor kifli

Hozzávalók

    a tésztához:

  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1-2 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál
  • 2 kávéskanál cukor
  • a kifőzéshez:

  • 5 dkg szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál

Elkészítés

  1. A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Nagyobb tálba tesszük a kétféle lisztet, hozzáadjuk az olajat, a sót, az élesztős tejet, és dagasztás közben apránként annyi langyos vizet öntünk hozzá, amennyitől sima, rugalmas, nem túl kemény tésztát kapunk.
  3. Az alaposan kidolgozott tésztát letakarva fél órán át kelesztjük, majd 12 részre osztjuk, mindegyiket meggömbölyítjük, és 10 percig állni hagyjuk.
  4. A gömböket egyenként kinyújtjuk és kiflivé tekerjük fel.
  5. Fölforralunk 1 liter vizet a szódabikarbónával és a sóval.
  6. Nagyobb lapátkanállal a gyöngyöző vízbe engedjük a kifliket (egyszerre csak kettőt-hármat), és egyszer megfordítva kb. fél percig főzzük , majd kivesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.
  7. Díszítésként éles késsel (pengével) minden kiflit bevágunk néhányszor.
  8. Megszórhatjuk őket durva szemű sóval vagy magokkal. 25-30 perc pihentetés után 200 fokra melegített sütőben 15-20 perc alatt barnára sütjük. (A kész, még forró péksüteményeket megkenhetjük kevés tejszínnel vagy tejjel, hogy szép fényesek legyenek.)