Bagett sütőformában

Hozzávalók

    az előtésztához:

  • 11 dkg finomliszt
  • 11 dkg rétesliszt
  • 3/4 teáskanál
  • 1/2 tasak szárított élesztő (Oetker 7 g-os)
  • 1,5 dl víz
  • kevés olaj
  • a főtésztához:

  • 22,5 dkg finomliszt
  • 22,5 dkg rétesliszt
  • 2 teáskanál
  • 1/2 teáskanál cukor
  • 1/2 tasak szárított élesztő
  • 3 dl hideg víz
  • kevés olaj

Elkészítés

  1. Az előtészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, és lisztezett felületen 10 perc alatt sima tésztává gyúrjuk. Formázzuk cipóvá, kenjük le egy kevés olajjal, és hagyjuk kelni 90 percig.
  2. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk át, hogy a keletkezett gázbuborékok távozni tudjanak. Fedjük le a tésztát, és egy éjszakára tegyük a hűtőbe.
  3. Másnap vegyük ki az előtésztát a hűtőből, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre temperálódjon.
  4. A főtésztához egy tálban keverjük el a lisztet a cukorral (a sóval majd később), élesztővel és vízzel, és lisztezett felületen 10 perc alatt gyúrjuk sima tésztává. Gömbölyítsük cipó formájúra, és hagyjuk állni 20 percet.
  5. Ezután az elő- és főtésztát a sóval is gyúrjuk össze. Kenjük le egy kevés olajjal, és hagyjuk kelni 30 percig. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk át, majd ismét hagyjuk kelni további 90 percig.
  6. Formázzuk meg a bagettrudakat, helyezzük a sütőformába, és fóliával jól letakarva egy éjszakára tegyük a hűtőbe.
  7. Vegyük ki a bagetteket a hűtőből, és hagyjuk akklimatizálódni kb. 30 percig. 15 perc után vegyük le a fóliát, hogy a kenyerek egy kicsit száradhassanak.
  8. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra, és helyezzünk egy tálka vizet az aljára. Közvetlenül a sütés előtt pengével vágjuk be a kenyerek felszínét, permetezzük le a rudakat is vízzel, és süssük 2 percig.
  9. Újból permetezzük le, majd egy perc után tetejüket szintén vízzel kenjük le. Csökkentsük a hőmérsékletet 190 fokra, és - sütőtől függően - süssük kb. 30 percig. A sütés befejeztével hagyjuk a bagetteket a zárt sütőben 5 percig.
  10. Végül a kész rudakat hagyjuk hűlni 1-1,5 órát.