Bagett sütőformában
Hozzávalók
az előtésztához:
-
11
dkg
finomliszt
-
11
dkg
rétesliszt
-
3/4
teáskanál
só
-
1/2
tasak
szárított élesztő
(Oetker 7 g-os)
-
1,5
dl
víz
-
kevés
olaj
a főtésztához:
-
22,5
dkg
finomliszt
-
22,5
dkg
rétesliszt
-
2
teáskanál
só
-
1/2
teáskanál
cukor
-
1/2
tasak
szárított élesztő
-
3
dl
hideg víz
-
kevés
olaj
Elkészítés
-
Az előtészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, és lisztezett felületen 10 perc alatt sima tésztává gyúrjuk. Formázzuk cipóvá, kenjük le egy kevés olajjal, és hagyjuk kelni 90 percig.
-
Gyors mozdulatokkal gyúrjuk át, hogy a keletkezett gázbuborékok távozni tudjanak. Fedjük le a tésztát, és egy éjszakára tegyük a hűtőbe.
-
Másnap vegyük ki az előtésztát a hűtőből, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre temperálódjon.
-
A főtésztához egy tálban keverjük el a lisztet a cukorral (a sóval majd később), élesztővel és vízzel, és lisztezett felületen 10 perc alatt gyúrjuk sima tésztává. Gömbölyítsük cipó formájúra, és hagyjuk állni 20 percet.
-
Ezután az elő- és főtésztát a sóval is gyúrjuk össze. Kenjük le egy kevés olajjal, és hagyjuk kelni 30 percig. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk át, majd ismét hagyjuk kelni további 90 percig.
-
Formázzuk meg a bagettrudakat, helyezzük a sütőformába, és fóliával jól letakarva egy éjszakára tegyük a hűtőbe.
-
Vegyük ki a bagetteket a hűtőből, és hagyjuk akklimatizálódni kb. 30 percig. 15 perc után vegyük le a fóliát, hogy a kenyerek egy kicsit száradhassanak.
-
Melegítsük elő a sütőt 250 fokra, és helyezzünk egy tálka vizet az aljára. Közvetlenül a sütés előtt pengével vágjuk be a kenyerek felszínét, permetezzük le a rudakat is vízzel, és süssük 2 percig.
-
Újból permetezzük le, majd egy perc után tetejüket szintén vízzel kenjük le. Csökkentsük a hőmérsékletet 190 fokra, és - sütőtől függően - süssük kb. 30 percig. A sütés befejeztével hagyjuk a bagetteket a zárt sütőben 5 percig.
-
Végül a kész rudakat hagyjuk hűlni 1-1,5 órát.