Baconos kifli

Hozzávalók

    a tésztához:

  • 50 dkg kenyérliszt (BL 8O)
  • 2,75 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 25 dkg "öregtészta" (ld. öregtészta)
  • 3 kiskanál
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • a kenéshez:

  • 1 db tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • a szóráshoz:

  • 10 dkg baconszalonna
  • durva szemcséjű só
  • köménymag

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit kenyérsütőgéppel, vagy kézzel összedagasztjuk. és langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztjük. (Ha kézzel dagasztunk, akkor az élesztőt kevés langyos cukros tejben először futtassuk fel.)
  2. A baconszalonnát nagyon apróra vágjuk, majd kisütjük.
  3. A megkelt tésztát 4 cipóra osztjuk, és mindegyiket vékony, kerek lappá nyújtjuk. A lapokat 4-4 körcikkre vágjuk, vékonyan megkenjük a bacon zsírjával, és megszórjuk a pörccel, majd kifli alakúra feltekerjük. Negyedórát kelesztjük, majd a kiflik tetejét kevés vízzel elkevert tojással lekenjük, durva szemcséjű sóval és köménymaggal megszórjuk.
  4. Előmelegített sütőben (légkeveréses 170 fok), kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
  5. Amíg a kifli sül, a fokhagymát lereszeljük, kevés vízzel és sóval elkeverjük, majd a sütőből kivett, forró kifliket megkenjük vele.
Recept megjegyzései

16 db/3558 kcal, 1 db/222 kcal