Aszalt gyümölcsös kalács

Hozzávalók

    a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 6 dkg cukor
  • 3 db tojás sárgája
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • csipet
  • a töltelékhez:

  • 30 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya, cseresznye, sárgabarack, stb.)
  • 1 evőkanál rum (vagy 1 kiskanál rumaroma)
  • a mázhoz:

  • 8 dkg porcukor
  • 2 evőkanál citromlé

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit kenyérsütőgéppel bedagasztjuk, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. (Ha nincs gépünk, akkor az élesztőt kevés cukros, langyos tejben futtassuk fel, majd kézzel dagasszuk be a tésztát. A villával elkevert tojássárgákból egy keveset tegyünk félre a kalács lekenéséhez.)
  2. Az aszalt gyümölcsöket a rummal (aromával) elkevert langyos vízbe áztatjuk, majd ha már kissé megpuhultak, jól lecsepegtetjük, és kisebb darabokra vágjuk. 
  3. A megkelt tésztát három cipóra osztjuk. A cipókat hosszúkás csíkokra nyújtjuk, megszórjuk az aszalt gyümölccsel, és felsodorjuk őket. A rudakat összefonjuk, és sütőpapírral kibélelt 24 cm-es kapcsos tortaformába, gyűrűalakban belefektetjük. Újabb félórát kelesztjük, majd a tetejét a maradék tojássárgával (kevés fehérjét is adjunk hozzá) lekenjük. 200 fokra (légkeveréses 180 fok) előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük.
  4. A porcukrot a citromlével elkeverjük, és a mázat a forró kalácsra kenjük. (Temészetesen a cukormáz nélkül is készíthető.)
Recept megjegyzései

összesen: 4336 kcal