Aszalt gyümölcsös kalács
Hozzávalók
a tésztához:
-
50
dkg
liszt
-
10
dkg
puha vaj
-
6
dkg
cukor
-
3
db
tojás sárgája
-
3
dl
tej
-
2,5
dkg
élesztő
-
csipet
só
a töltelékhez:
-
30
dkg
aszalt gyümölcs
(mazsola, áfonya, cseresznye, sárgabarack, stb.)
-
1
evőkanál
rum
(vagy 1 kiskanál rumaroma)
a mázhoz:
-
8
dkg
porcukor
-
2
evőkanál
citromlé
Elkészítés
-
A tészta hozzávalóit kenyérsütőgéppel bedagasztjuk, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. (Ha nincs gépünk, akkor az élesztőt kevés cukros, langyos tejben futtassuk fel, majd kézzel dagasszuk be a tésztát. A villával elkevert tojássárgákból egy keveset tegyünk félre a kalács lekenéséhez.)
-
Az aszalt gyümölcsöket a rummal (aromával) elkevert langyos vízbe áztatjuk, majd ha már kissé megpuhultak, jól lecsepegtetjük, és kisebb darabokra vágjuk.
-
A megkelt tésztát három cipóra osztjuk. A cipókat hosszúkás csíkokra nyújtjuk, megszórjuk az aszalt gyümölccsel, és felsodorjuk őket. A rudakat összefonjuk, és sütőpapírral kibélelt 24 cm-es kapcsos tortaformába, gyűrűalakban belefektetjük. Újabb félórát kelesztjük, majd a tetejét a maradék tojássárgával (kevés fehérjét is adjunk hozzá) lekenjük. 200 fokra (légkeveréses 180 fok) előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük.
-
A porcukrot a citromlével elkeverjük, és a mázat a forró kalácsra kenjük. (Temészetesen a cukormáz nélkül is készíthető.)