Aszalt gyümölcsös kalács

Aszalt gyümölcsös kalács

Hozzávalók

0/11Hozzávalók
    a tésztához:
  • a töltelékhez:
  • a mázhoz:

Elkészítés

0/4Utasítások
  • A tészta hozzávalóit kenyérsütőgéppel bedagasztjuk, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. (Ha nincs gépünk, akkor az élesztőt kevés cukros, langyos tejben futtassuk fel, majd kézzel dagasszuk be a tésztát. A villával elkevert tojássárgákból egy keveset tegyünk félre a kalács lekenéséhez.)
  • Az aszalt gyümölcsöket a rummal (aromával) elkevert langyos vízbe áztatjuk, majd ha már kissé megpuhultak, jól lecsepegtetjük, és kisebb darabokra vágjuk. 
  • A megkelt tésztát három cipóra osztjuk. A cipókat hosszúkás csíkokra nyújtjuk, megszórjuk az aszalt gyümölccsel, és felsodorjuk őket. A rudakat összefonjuk, és sütőpapírral kibélelt 24 cm-es kapcsos tortaformába, gyűrűalakban belefektetjük. Újabb félórát kelesztjük, majd a tetejét a maradék tojássárgával (kevés fehérjét is adjunk hozzá) lekenjük. 200 fokra (légkeveréses 180 fok) előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük.
  • A porcukrot a citromlével elkeverjük, és a mázat a forró kalácsra kenjük. (Temészetesen a cukormáz nélkül is készíthető.)
Mennyiség: 1 személyre

Megjegyzések

összesen: 4336 kcal