Hozzávalók
-
a tésztához:
- a töltelékhez:
- a mázhoz:
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit kenyérsütőgéppel bedagasztjuk, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. (Ha nincs gépünk, akkor az élesztőt kevés cukros, langyos tejben futtassuk fel, majd kézzel dagasszuk be a tésztát. A villával elkevert tojássárgákból egy keveset tegyünk félre a kalács lekenéséhez.)
- Az aszalt gyümölcsöket a rummal (aromával) elkevert langyos vízbe áztatjuk, majd ha már kissé megpuhultak, jól lecsepegtetjük, és kisebb darabokra vágjuk.
- A megkelt tésztát három cipóra osztjuk. A cipókat hosszúkás csíkokra nyújtjuk, megszórjuk az aszalt gyümölccsel, és felsodorjuk őket. A rudakat összefonjuk, és sütőpapírral kibélelt 24 cm-es kapcsos tortaformába, gyűrűalakban belefektetjük. Újabb félórát kelesztjük, majd a tetejét a maradék tojássárgával (kevés fehérjét is adjunk hozzá) lekenjük. 200 fokra (légkeveréses 180 fok) előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük.
- A porcukrot a citromlével elkeverjük, és a mázat a forró kalácsra kenjük. (Temészetesen a cukormáz nélkül is készíthető.)
Mennyiség:
1 személyre
Megjegyzések
összesen: 4336 kcal