Aranygaluska

Aranygaluska

Hozzávalók

0/13Hozzávalók
    a tésztához:
  • a lerakáshoz:
  • az öntethez:

Elkészítés

0/12Utasítások
  • Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben, 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk.
  • A tészta többi hozzávalóihoz – a vajat/margarint kivéve - hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és a robotgép dagasztó pálcáival összedolgozzuk a tésztát.
  • Ha a tészta már hólyagos, hozzáadjuk az olvasztott vajat/margarint és ezzel is jól eldolgozzuk.
  • Lefedve – huzattól védett helyen – kb. 1 órát kelesztjük. (Legjobb hely a kelesztésre a mikrósütő, természetesen nem bekapcsolva.)
  • Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk.
  • Egy tortaformát, vagy egy kisebb tepsit vajjal/margarinnal kikenünk, a lerakáshoz szükséges többi vajat megolvasztjuk.
  • A jól megkelt tésztából a legkisebb méretű pogácsaszaggatóval – likőrös pohár is megteszi – pogácsákat szaggatunk, és a formába/tepsibe rakjuk.
  • Amikor egy sort leraktunk, megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a darált dió, cukor és a citromhéj keverékével, valamint a mazsola felével.
  • A következő sort ugyanígy készítjük. (A második sorra a tészta rendszerint elfogy.)
  • A tésztát langyos helyen újra kelesztjük. (kb. 30-35 perc)
  • Ezt követően a kicsit felvert tojás fehérjével a tészta tetejét megkenjük, és közepes sütőben (légkeveréses 170º) kb. 35-40 percig sütjük.
  • A megsült tésztát nem vágjuk, hanem galuskáira szedjük és a vaníliaporból készített öntettel tálaljuk.
Mennyiség: 1 személyre

Megjegyzések

6 adag/3632 kcal, 1 adag/725 kcal