Amerikai almáspite

Amerikai almáspite

Hozzávalók

0/14Hozzávalók
    a tésztához:
  • a töltelékhez:
  • a lekenéshez:

Elkészítés

0/6Utasítások
  • A tészta hozzávalóit a robotgép dagasztólapátjával először lassú, majd gyors fokozaton egyneműre keverjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán gyors mozdulatokkal átgyúrjuk, majd folpackba tekerve egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
  • Az almát meghámozzuk, negyedeljük, a magházát kivágjuk, és vékony szeletekre vágjuk.
  • A tészta 2/3-dát kinyújtjuk, és egy 24 cm átmérőjű piteformába simítjuk úgy, hogy a peremet is kitöltse. (A formát vajjal kikenhetjük, de nem feltétlen szükséges, mert a tészta elég zsíros.)
  • Az almát összekeverjük a cukorral, fahéjjal, liszttel és a szerecsendióval, majd a tésztára halmozzuk, és rámorzsoljuk a vajat. A tészta másik felét is kinyújtjuk és beborítjuk vele a pitét. A széleit jól lenyomkodjuk (a leeső darabokat félretesszük), és hurkapálcával négy lyukat fúrunk a tetejébe.
  • A tojássárgát kicsit felverjük, és lekenjük vele a tészta tetejét. A félretett tésztából készített formákkal díszítjük, amelyet szintén tojássárgával kenünk meg.
  • A sütőt 200 fokra (légkeveréses 180 fok) előmelegítjük, és a középső bordán kb. 50-60 perc alatt pirosra sütjük.
Mennyiség: 1 személyre