Almatorta
Hozzávalók
-
7
dkg
porcukor
-
14
dkg
vaj
-
20
dkg
liszt
-
1
db
tojás
-
1
tasak
vaníliás cukor
a töltelékhez:
-
1
kg
alma
-
10
dkg
kristálycukor
-
3
db
tojás
-
1,25
dl
tejszín
-
1/2
db
narancs reszelt héja
-
1/2
tasak
vaníliás cukor
-
1/2
db
citrom leve
Elkészítés
-
A tésztát gyorsan összegyúrjuk, és hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket előkészítjük.
-
Az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, kivágjuk a magházát. Az elnegyedelt almák szélesebbik oldalát bevagdaljuk, ez szép mintázatot ad majd nekik. Az almákat felhasználásig citromos vízbe tesszük.
-
A tejszínt a tojásokkal, cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal jól elkeverjük.
-
Ha a tészta legalább félórát pihent a hűtőben, lisztezett deszkán kerek lappá nyújtjuk és kibéle-lünk vele 28 cm átmérőjű tortaformát. úgy hogy pereme is maradjon. Nem baj, ha szakadozik a tészta kézzel is szétnyomkodhatjuk.
-
200C⁰-ra előmelegített sütőben pár percig, halványsárga színűre elősütjük. Ha az elősütéssel elkészültünk, kivesszük a tésztát a sütőből, elrendezzük rajta a lecsöpögtetett alma negyedeket és leöntjük a tejszínes-tojásos keverékkel.
-
Közben a sütőt 180C⁰ra átállítjuk, visszatesszük a megtöltött tortát, és kb. 30-35 percig sütjük. Amikor kicsit kihűlt, porcukorral megszórva tálaljuk.