Almatorta

Hozzávalók

  • 7 dkg porcukor
  • 14 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • a töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 db tojás
  • 1,25 dl tejszín
  • 1/2 db narancs reszelt héja
  • 1/2 tasak vaníliás cukor
  • 1/2 db citrom leve

Elkészítés

  1. A tésztát gyorsan összegyúrjuk, és hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket előkészítjük.
  2. Az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, kivágjuk a magházát. Az elnegyedelt almák szélesebbik oldalát bevagdaljuk, ez szép mintázatot ad majd nekik. Az almákat felhasználásig citromos vízbe tesszük.
  3. A tejszínt a tojásokkal, cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal jól elkeverjük.
  4. Ha a tészta legalább félórát pihent a hűtőben, lisztezett deszkán kerek lappá nyújtjuk és kibéle-lünk vele 28 cm átmérőjű tortaformát. úgy hogy pereme is maradjon. Nem baj, ha szakadozik a tészta kézzel is szétnyomkodhatjuk.
  5. 200C⁰-ra előmelegített sütőben pár percig, halványsárga színűre elősütjük. Ha az elősütéssel elkészültünk, kivesszük a tésztát a sütőből, elrendezzük rajta a lecsöpögtetett alma negyedeket és leöntjük a tejszínes-tojásos keverékkel.
  6. Közben a sütőt 180C⁰ra átállítjuk, visszatesszük a megtöltött tortát, és kb. 30-35 percig sütjük. Amikor kicsit kihűlt, porcukorral megszórva tálaljuk.