Menü

Legfrissebbek

Hortobágyi gombóc

pic

Hozzávalók:

a pörkölthöz:
50 dkg sertéslapocka vagy comb
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
2 pohár tejföl
2 evőkanál liszt
só, bors, pirospaprika
a gombóc tésztához:
1/2 kg főtt burgonya
kb. 15 dkg liszt (burgonyától függően)
1 db tojás
1 evőkanál zsír
só, reszelt sajt

 

Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megdinszteljük, megszórjuk a pirospaprikával, rátesszük a kockákra vágott sertéshúst, felöntjük vízzel, megsózzuk és puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult, leszűrjük, a szaftját félretesszük, a húst pedig ledaráljuk. A ledarált húst ízesítjük, borssal, - ha szükséges - sóval, és annyi tejfölt keverünk hozzá, hogy ne érezzük száraznak. A főtt burgonyát áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, zsírt és tojást, összegyúrjuk. A tésztát kisodorjuk, 12 négyzetre osztjuk, mindegyik négyzetre egy kanálka húst halmozunk, és gombóccá kerekítjük.A gombócokat forrásban lévő sós vízben kifőzzük. A lisztet a félretett szafttal csomómentesre keverjük, a tűzhelyre téve besűrítjük, majd belekeverjük a maradék tejfölt. Tálaláskor a gombócokat a tejfölös mártással meglocsoljuk, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.