Menü

Legfrissebbek

Gombás ravioli tejszínes sajtszószban

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
20 dkg liszt
2 db tojás
a töltelékhez:
30 dkg gomba
1 db vöröshagyma
3 evőkanál olaj
só, őrölt bors, kakukkfű, zsemlemorzsa
a szószhoz:
10 dkg reszelt sajt (legjobb a füstölt)
8 dkg vaj
8 dkg liszt
2 dl tejszín + tej
2 gerezd fokhagyma
só, reszelt szerecsendió, petrezselyemzöld

 

 

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el. A gombát és a vöröshagymát nagyon apróra vágjuk. Az olajon a vöröshagymát megdinszteljük, rászórjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a száráról lecsipkedett kakukkfűvel (ha nincs friss, használhatunk szárítottat is), és fedő nélkül addig pároljuk, amíg a levét elfövi. (Ha krémállagú tölteléket szeretnénk, akkor az egészet aprítógéppel pürésíthetjük.) Amennyiben a gombatölteléket túl hígnak találnánk, keverjünk bele kevés zsemlemorzsát.  A lisztből és a tojásokból szép, sima tésztát gyúrunk, majd folpackkal letakarva egy félórára a hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a mártást: a lisztet a vajon fehéredésig pirítjuk, levéve a tűzről hozzáadjuk a tejszínt, a reszelt fokhagymát, a sót és a szerecsendiót. Visszatéve a tűzre besűrítjük, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a tejet. Mikor elértük a mártás sűrűséget, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, és egyet forralunk rajta. A tűzről levéve belekeverjük a reszelt sajtot. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán, vagy tésztagéppel vékonyra kinyújtjuk. A tésztából kb. 8,5 cm átmérőjű köröket szúrunk ki. A tésztakorongok közepébe 1-1 kiskanál gombatölteléket teszünk, a tészta szélét vízzel lekenjük (így jobban összetapad), félbehajtjuk, és az így kapott félkörök szélét villával jól lenyomkodjuk. (Egyszerűbb a művelet, ha rendelkezünk ravioli / derelyeformázó szettel.) Ebből a tésztaadagból kb. 48 db ravioli készíthető.  A raviolikat sós vízben kifőzzük, meglocsoljuk a sajtszósszal, és a tetejét meghinthetjük reszelt sajttal. (A töltött raviolik jól fagyaszthatók!)