Menü

Legfrissebbek

Túrógombóc lengyelesen

pic

Hozzávalók:

3 db tojás
3 db zsemle (nem kell, hogy friss legyen, de ne is legyen száraz)
3 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál liszt
3 evőkanál étolaj
½ kg túró
1 pohár tejföl
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál olvasztott zsír, vagy olaj
15 dkg zsemlemorzsa
csipetnyi só

kb. 20-25 db, összesen: 2610 kcal

 

 

Elkészítés:

A tojásokat üssük fel, és válasszuk szét. A kristálycukrot, fél pohár tejfölt és a vaníliás cukrot öntsük a tojássárgákhoz. Szórjuk bele a túrót, és egy csipetnyi sót, keverjük össze. Öntsük rá az 1 kanál olvasztott zsírt vagy olajat, valamint a lisztet és keverjük jól el. Tegyük félre, s amíg pihen, a zsemléket vágjuk fel kb. 1x1 cm-es kockákra, majd ezt is szórjuk hozzá a túróhoz és keverjük el. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, öntsük a túrós masszához, és óvatosan dolgozzuk össze. Tegyünk a tűzre egy nagy fazék vizet. Amíg felforr, készítsük el a pirított zsemlemorzsát. Tegyünk egy lábosba 3 evőkanál étolajat közepes lángra. Amikor felmelegedett, rakjuk bele a zsemlemorzsát, és folyamatos keverés mellett addig pirítsuk, amíg aranybarna nem lesz. Vizes kézzel formázzunk gombócokat a masszából, és rögtön tegyük bele a forrásban lévő vízbe. Ha elég nagy az edény egy adagban, ha nem két adagban főzzük. A főzési idő kb. 8-10 perc. A gombócokat óvatosan, szűrőlapáttal kiszedjük, lecsepegtetjük, és a zsemlemorzsában megforgatjuk. A kész gombócokat porcukros tejföllel, vagy aki szereti eperdzsemmel, vagy cukros fahéjjal fogyasszuk. Hidegen és mikróban újramelegítve is kiváló.