Menü

Legfrissebbek

Túrógombóc

pic

Hozzávalók:

0,5 kg félzsíros tehéntúró
8 dkg búzadara
3 db tojás
6 dkg vaj
8 dkg zsemlemorzsa
1 pohár tejföl
só, porcukor
kb. 20 db/2284 kcal, 1 db/114 kcal

 

 

Elkészítés:

A túrót áttörjük, hozzáadjuk a búzadarát, tojásokat és egy csipet sót. (Ha a túró túl vizes lenne, keverjünk hozzá még egy kevés búzadarát.) A masszát legalább egy órára a hűtőbe tesszük pihenni. Közben a vajon a zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk. Egy nagyobb fazékban vizet forralunk, megsózzuk. A túrós masszából vizes kézzel kisebb gombócokat formálunk, melyet a forrásban lévő vízben kifőzünk. (Általában amikor a gombócok a víz felszínére jönnek, készen is vannak, de célszerű egyet kettévágni, megnézni, hogy teljesen átfőtt-e.) A gombócokat szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük. Azonnal tálaljuk, tetejüket meghintjük a pirított zsemlemorzsával, meglocsoljuk a tejföllel, és megszórjuk egy kevés porcukorral.