Menü

Legfrissebbek

Túrógaluska sárgabarackröszterrel

pic

Hozzávalók:

a galuskához:
0,5 kg sovány tehéntúró
2 db tojás
4 evőkanál tejföl
2 evőkanál porcukor
10 dkg rétesliszt
a morzsához:
10 dkg vaj/margarin
20 dkg zsemlemorzsa
4 dkg porcukor + a szóráshoz
a röszterhez:
0,5 kg érett sárgabarack
10 dkg kristálycukor
1 db citrom leve
1/2 kiskanál őrölt fahéj
1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
3-4 evőkanál barackpálinka (elmaradhat)
4 adag (kb. 20 db) /3160 kcal, 1 adag/790 kcal

 

 

Elkészítés:

A túrót a tojásokkal, a tejföllel, a porcukorral és a sóval botmixer segítségével krémesre keverjük, apránként hozzákeverjük a lisztet, lefedjük és a hűtőben egy órán át pihentetjük. Közben elkészítjük a rösztert: a sárgabarackokat megmossuk, kimagozzuk és negyedekbe vágjuk. Egy deciliter vizet felforralunk a kristálycukorral, a citromlével és a fahéjjal. Hozzáadjuk a barackot, mérsékelt tűzön, néhányszor megkeverve 5-8 percig főzzük. 1/2 dl hidegvízben feloldjuk a keményítőt, a barackhoz keverjük, és kb. egy perc alatt besűrítjük. Végül - ha a galuskákat nem gyerekeknek készítjük - aromásíthatjuk a pálinkával, és tálalásig melegen tartjuk. Nagyobb lábasban felteszünk forrni 4-5 l vizet. Két vízbe mártogatott evőkanállal - mintha daragaluskákat készítenénk - galuskákat szaggatunk-formálunk a masszából, óvatosan a szelíd forralásban lévő vízbe merítjük, és egyenletes lassú forralással 10-12 percig főzzük. (Tűpróbával ellenőrizzük, átfőtt-e a belsejük.) A morzsához a vajat/margarint habosra hevítjük, beleszórjuk a zsemlemorzsát és a cukrot, folyamatosan keverve aranybarnára pirítjuk. A galuskákat szűrőkanállal kiemeljük a vízből, lecsepegtetjük, és óvatosan a morzsába forgatjuk. Tálaláskor a maradék morzsával megszórjuk, meghintjük porcukorral, és mellétesszük a forró mártást.

(Nők Lapja recept nyomán)