Menü

Legfrissebbek

Szilvás gombóc

pic

Hozzávalók:

80 dkg burgonya
kb. 20-25 dkg liszt (a burgonya liszttartalmától függően)
1 db tojás
10 dkg zsemlemorzsa
szilva (kisebb méretűek)
3 dkg zsír
ízlés szerint: porcukor, fahéj, só, olaj/zsír a zsemlemorzsa pirításához

.

Elkészítés:

Elkészítjük a burgonyás tésztát. A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük. Még forrón meghámozzuk, azonnal átnyomjuk a burgonyanyomón, majd hagyjuk kihűlni. A kihűlt burgonyához hozzáadjuk az átszitált lisztet, a zsírt, a sót és a tojást. Ezt követően az egészet összegyúrjuk úgy, hogy egynemű, sima tésztát kapjunk. A tésztacipó felületét liszttel meghintjük, és rövid ideig pihentetjük. A tésztát belisztezett deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd késsel kb. 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére helyezzük a kimagozott és fahéjas porcukorral megtöltött szilvaszemeket. A négyzetek sarkait a szilvaszemekre hajtjuk, és „összegombócozzuk”. Ügyeljünk arra, hogy a tészta mindenhol egyenlő vastagságban burkolja a szilvaszemet. Ha a tészta ragadna, a gombócokat egy kevés liszttel meghintve formázzuk. A gombócokat sós, mérsékelten forrásban lévő vízben főzzük meg. Ha a gombócok feljöttek a víz felszínére, akkor megfőttek. A gombócokat szűrőkanállal óvatosan kiemeljük, alaposan lecsepegtetjük, majd a zsiradékon megpirított zsemlemorzsába forgatjuk. Porcukorral meghintve melegen tálaljuk.
Ugyanígy készül a barackos, és a lekváros gombóc is, csak a töltéshez szilva helyett sárgabarackot,  illetve valamilyen kemény lekvárt vagy marmaládét használunk.