Menü

Legfrissebbek

Leopárd kalács

pic

Hozzávalók:

38 dkg liszt
2 dkg étkezési keményítő
1 csipet só
7 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg friss élesztő (+ 1 teásk. cukor)
2,5 dl tej
1 db  tojássárgája
1 narancs (vagy citrom) reszelt héja
5+15 g cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál tej
1 db tojásfehérje (a lekenéshez)
jégcukor a szóráshoz (elmaradhat)

 

Elkészítés:

A lisztet, keményítőt, sót, porcukrot, vaníliás cukrot egy tálba mérjük, belereszeljük a narancshéjat és jól összekeverjük. Közben egy teáskanál cukorral, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd az olvasztott vajjal, és az egy tojássárgájával együtt a lisztes keverékhez öntjük, és jól összegyúrjuk. Mikor szép fényes rugalmas tésztát kapunk, ami nem ragad már a kezünkhöz, akkor ketté osztjuk. Az egyik gombócot félretesszük, a másikat még ketté osztjuk. Az egyikbe belegyúrjuk az 5 g kakaót + 1 evőkanál tejet, a másikba a 15 g kakaót +1 evőkanál tejet. Mindhárom gombócot letakarva félretesszük, és meleg helyen 1 óra hosszát kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lazán átgyúrjuk, és mindhárom gombócot 7 részre osztjuk, vagyis 21 db gombócot kapunk. Először a világos kakaós tésztákból sodrunk kb. 21 cm-es hurkákat, majd  a sötétebb kakaós tésztákat csíkokra nyújtjuk, amelyekbe belecsavarjuk az  előzőleg sodort hurkákat. Amikor mind a 7 kakaós rúddal elkészültünk, akkor a fehér tésztákat ugyanúgy kisodorjuk, és hosszúkás formára kinyújtjuk, hogy belecsavarjuk a kakaós rudakat. Sütőpapírral kibélelünk egy kb.11x22 cm-es püspökkenyér formát és 2-3-2 formában lerakjuk a tésztarudakat. Letakarva megint 1 óra hosszát kelesztjük, míg a duplájára nő. Kelesztés után a megmaradt tojásfehérjével lekenjük, jégcukorral megszórjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
(http://mariannkonyha.blogspot.hu/)