Menü

Legfrissebbek

Fahéjas fátyol

pic

Hozzávalók:

3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
1 bögre 2,8%-os tej (2,5 dl)
1 csomag szárított élesztő (7 g-os, megfelel 2,5 dkg frissnek)
1 púpos evőkanál kristálycukor
5 dkg vaj
1 db tojás
1 mokkáskanál só
a töltelékhez:
7 dkg vaj
fél bögre kristálycukor (8 dkg)
2 csapott teáskanál őrölt fahéj

 

Elkészítés:

Egy műanyag tálban a tejet, a vajat és a cukrot felmelegítjük mikrohullámú sütőben. Ha nincs mikró, akkor tűzhelyen, tűzálló edényben. Csak meleg legyen, ne forró. Ezután kevergessük egy picit villával, hogy a cukor feloldódjon, és egy picit visszahűljön. Langyosnak kell lennie. Mérjük bele a tálba a lisztet, a sót, a tojást, majd az élesztőt, és villával alaposan keverjük össze az egészet. Ezután fogunk egy fakanalat, és elkezdjük dagasztani. Nem kell megijedni, mert nem fogjuk túlzásba vinni, ez két-három perces elfoglaltság lesz nagyjából. Én a következőképpen csináltam: a tálat a konyhapultra tettem, a derekamnak támasztottam, egy kézzel fogtam, a másikkal pedig alulról, és oldalirányból pofozgattam a tésztát a fakanállal, míg szép sima nem lett, és el nem kezdett elválni az edény falától. Ezután megliszteztem a tetejét, majd negyven percig pihentettem a tálban, egy konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten. Lisztezett felületen 30*50 centis téglalappá nyújtottam, amit megkentem az előzőleg felolvasztott vajjal, majd megszórtam a fahéjjal összekevert cukorral. Fontos: a vajból és a fahájas cukorból is kihagytam egy-egy evőkanálnyit, amit a tetejére tettem később. A téglalapot hat egyenlő csíkra vágtam (a rövidebbik oldalánál), majd a csíkokat egymásra helyeztem. Magyarán kaptam egy emeletes csíkot, amelyet további hat kockára vágtam óvatosan. Ezeket a kockákat élével kivajazott püspökkenyérsütő formába sorakoztattam. Megkentem a tetejét a maradék vajjal, és meghintettem a maradék fahéjas cukorral. Újabb negyven percet pihentek letakarva, és olyan szépen meghíztak, hogy majdnem kitöltötték az egész formát. Ekkor 175 fokos sütőbe került, alul-felül sütés programra és körülbelül 25-30 perc alatt készre sült.
http://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2015/07/28/fahejas-fatyol-bogresen/