Menü

Legfrissebbek

Eper-mascarpone krémes torta

pic

Hozzávalók:

a piskótához:
10 db tojás
10 evőkanál liszt
10 evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál sütőpor
1 csipet só
a krémhez:
50 dkg mascarpone
60 dkg eper
6+2 evőkanál cukor
2 dl habtejszín
1 tasak habfixáló
2 tasak zselatinfix

 



 

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját elkeverjük a cukorral, a sütőporral és sóval elkevert liszttel. A fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan belevegyítjük a tojássárgás masszába. A tésztából 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformában, 180 fokra előmelegített sütőben külön-külön egy-egy lapot sütünk. (A tortaforma alját sütőpapírral béleljük ki.) A sütés után a formában kicsit állni hagyjuk, majd a tésztát késsel körben fellazítjuk, a sütőpapírt az aljáról lehúzzuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. A krémhez az epret turmixszoljuk, elkeverjük 6 evőkanál cukorral, és a cukor teljes oldódásáig melegítjük. Ekkor apránként belekeverjük a zselatinfixet, és kihűtjük. A habtejszínt a cukorral és a habfixálóval felverjük, majd óvatosan a kihűlt eperhez adjuk. A tortaforma alját és oldalát sütőpapírral kibéleljük, beletesszük az egyik piskótalapot, majd az oldalát vastagabb szeletekre vágott eperszemekkel kirakjuk. Egyenletesen elsimítjuk rajta az eperkrémet, majd befedjük a másik tortalappal. Legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy a krém kellően megszilárduljon. Tálalás előtt a sütőpapírt eltávolítjuk, tetejét kedvünk szerint (tejszínhabbal, gyümölccsel, reszelt csokoládéval, stb.) feldíszítjük.