Menü

Legfrissebbek

Bejgli szelet

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
75 dkg finomliszt
30 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
1 csipet só
2,5 dl tej
1 db tojás
10 dkg cukor
a mákos töltelékhez:
30 dkg darált mák
15 dkg cukor
2 dl víz
0,5 citrom leve
0,5 citrom reszelt héja
1 tasak vaníliás cukor
1 teáskanál vaj (púpozott) 
1 evőkanál sárgabaracklekvár
a diós töltelékhez:
30 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 dl tej (+ 3 evőkanál)
1 tasak vaníliás cukor
2 evőkanál sárgabaracklekvár
1 teáskanál vaj (púpozott)
a tetejére:
1 db tojás sárgája


 

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 teáskanál cukorral és egy csipet liszttel felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, a vajjal elmorzsoljuk. A tejhez hozzáadjuk a cukrot, tojást és a sót, villával felverjük, a lisztre öntjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összegyúrjuk. Ha szükséges egy kevés tejjel, vagy liszttel javítunk az állagán. 6 cipót formálunk (érdemes lemérni, hogy egyforma legyen). Fóliával letakarjuk és 3-4 órát hideg helyen tartjuk. A töltelékhez a vizet, illetve a tejet felforraljuk, feloldjuk benne a cukrot. A sziruppal leforrázzuk a mákot, a tejjel a diót, 1-2 percig kis lángon kavarjuk, ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a mákhoz a citrom levét, a reszelt héját, a vajat és a vaníliát. Ugyanígy járunk el a dióval is. Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre. A lekvárt csak felhasználás előtt tesszük bele és annyit, amennyi szükséges, hogy jól kenhető állagot kapjunk, ugyanis hűléssel keményedik a töltelék. Ha letelt a pihenési idő, 3 cipót beviszünk a hidegből, és 3 mm vastagra kinyújtjuk, az elsőt beletesszük egy szilikonos papírral bélelt tepsibe (kb. 25x35 cm-es), rákenjük a máktöltelék felét, majd rátesszük a második lapot, a maradék tölteléket és ráhelyezzük a harmadik lapot. Megkenjük tojássárgával és langyos helyen kb. 30-35 percet kelesztjük. Ugyanígy járunk el a másik három cipóval és a diós töltelékkel, csak ezt úgy időzítsük, hogy akkorra keljen meg, amikor a másik megsült. Mielőtt a sütőbe tennénk, villával megszurkáljuk úgy, hogy teljesen átszúrjuk a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. 15 perc után mérsékeljük a lángot, a vége felé, ha szükséges sütőpapírral letakarjuk, hogy ne égjen meg a teteje. Sütés után rácsra tesszük, hogy a gőz távozhasson.
http://www.nosalty.hu/recept/bejgli-szelet